Social Media

10 vikend izletov po Sloveniji

Poletje je čas dopustov, prostih dni, oddiha, sonca in kakovostno preživetega prostega časa. Letošnjo poletje pa bo verjetno za marsikoga tudi čas odkrivanja znanih in manj znanih kotičkov Slovenije. Morda si bomo prav zato letošnje poletje zapomnili po novih, nevsakdanjih dogodivščinah. Skoraj zagotovo pa bomo klasično dopustovanje na plaži zamenjali za drugačna, pristna doživetja v neokrnjeni naravi, na kmečkih turizmih, odkrivali lepoto narave ob jezerih, slapovih in rekah ali pa začutili srednjeveški duh v starih mestnih središčih. Pripravila sem predlog za 10 super (mogoče manj znanih) vikend izletov po Sloveniji. 


1. Goriška Brda 

Goriška Brda so ena najlepših slovenskih pokrajin. So pravi zemeljski raj, kjer sonce s prvimi pomladnimi žarki prekrije briške griče z belimi češnjevimi cvetovi. So pokrajina vročega sonca, prvih češenj, oljčnih nasadov in 1800 hektarjev vinogradov na terasastih pobočjih, ki se ponaša z odlično kulinariko in vrhunskimi vini. Obvezna postojanka so Gonjače in 23 metrov visok razgledni stolp, od koder se razlega najlepši razgled. V vasici Šmartno se lahko odpravite na krožno pot, sledite dišečemu vonju, ki vas bo pripeljal do butične trgovinice None Luise, ali pa se ustavite v gostilni Pri Marici na kosilu. Oglejte si renesančno dvonadstropno vilo Vipolže ali vilo Gredič, naredite postanek v Medani, rojstni vasici pesnika Alojza Gradnika in domu vin Ščurek, oglejte si njihovo vinsko klet ali posedite na njihovi terasi s kozarcem vina. Ljubitelji narave se boste ustavili tudi pri kamnitem mostu Krčnik, eni najlepših naravnih znamenitosti pri nas. 


2. Kostanjevica na Krki 

Pod vznožjem Gorjancev ob reki Krki se na otoku, okrog katerega je Krka naredila meander, nahaja mesto Kostanjevica na Krki. Najmanjše, a hkrati tudi najstarejše dolenjsko mesto je dobilo ime Dolenjske Benetke. Mesto z okolico ponuja veliko doživetij za pare, družine z majhnimi otroki, ljubitelje športa ali umetnosti. Zagotovo najlepši (in nekoliko nevsakdanji) je ogled mestnega jedra s supom ali čolnom po Krki. Tok je počasen, struga ni pregloboka, zato je reka primerna za kopanje. Če imate radi umetnost, boste uživali v Galeriji Božidar Jakac, če imate radi podzemni kraški svet, je prava izbira ogled Kostanjeviške jame, za otroke pa bo zanimiv Muzej na prostem Pleterje, kjer imajo poleg zanimive stavbne dediščine tudi veliko živali. Gričevnata pokrajina, polna vinogradov, je odlična destinacija tudi za kolesarjenje. 


3. Lendava 

Pod vznožjem Lendavskih goric ob reki Ledavi leži naše najbolj vzhodno mesto, to je Lendava, domovina priljubljene enolončnice bograč. Je svet gričevnatih vinogradov. Sprehodite se do gradu nad mestom, v katerem je mestni muzej, ali pa med ulicami, v eni od meščanskih hiš boste našli muzej meščanstva in dežnikarstva. Zanimivo, kajne? Sprehod po mestu nadaljujte do sinagoge ali pa se med vinogradi odpeljite z (električnim) kolesom do Vinariuma. Povzpnite se z dvigalom ali sprehodite po stopnicah, ob pogledu Lendavske gorice vam bo zastal dih. V sončnem dnevu se razteza pogled na Madžarsko, Avstrijo in Hrvaško. Obiščite Veliko Polano, kjer sta domačija Miška Kranjca in park Dežela štorkelj. V cerkvi svete Trojice si lahko ogledate mumijo v stekleni krsti. Popestrite vaš izlet z bivanjem v kateri od zidanic in raziščite podeželje in narave Prekmurja. 


4. Metlika 

Metlika je eno izmed treh večjih krajev Bele krajine. To je predel jugovzhodne Slovenije na sončni strani Gorjancev ob reki Kolpi, znan po steljnikih, jurjevanju, lanenih oblačilih in belokranjski pogači. Reka je primerna za ohladitev v vročem poletju, kopanje, supanje in rafting, ob njej pa je kar nekaj čudovitih naravnih kopališč. Bela krajina je destinacija za ljubitelje kolesarjenja in neokrnjene narave. V metliškem gradu se lahko sprehodite po Belokranjskem muzeju, v bližini Otoka ob glavni cesti si ogledate vojaško letalu DC-3 ali obiščite Gradaški grad. Lahko pa se odpeljete proti Vinici, kjer sta prenovljen grad s kavarno in Župančičeva rojstna hiša. Otrokom bodo zanimive njegove uganke, napisane na panskih končnicah na čebelnjaku. Med Črnomljem in Vinico se nahaja Krajinski park Lahinja. Obiščite mokrišče nerajski lugi. Po leseni tlakovani poti boste prispeli do jase in ptičje opazovalnice. Zanimiv pa je tudi izvir Krupe v Semiču. 


5. Radovljica 

Radovljica je simpatično majhno, srednjeveško mesto na Gorenjskem. Vhod v stari del mesta je zaprt za avtomobile, zato je sprehod brezskrben in varen. Lotite se spoznavanja starega mestnega jedra na nekoliko drugačen način z virtualnim vodičem Antonom Tomažem Linhartom. Mestni trg ni velik, hitro ga boste prehodili, lahko pa si vzamete več časa in obiščete katerega od mestnih muzejev, tukaj so namreč Čebelarski muzej, Mestni muzej, Muzej lekarništva in alkimije, Muzej lectarstva. Radovljica je čudovito mesto, v katerem boste hitro začutili utrip srednjeveškega življenja. Za raziskovanje pa je zanimiva tudi njegova okolica. V Kropi, središču kovaštva, imajo Kovaški muzej. Begunje na Gorenjskem so dom bratov Avsenik in narodno-zabavne glasbe ter dom smuči Elan. Tukaj je tudi grad Kamen, na katerem naj bi živel pogumni vitez Gašper Lambergar. Radovljiška dežela je odlično izhodišče za kolesarjenje, pohodništvo in panoramske polete. Čudovita sta pohoda na Jamnik in Talež. 


6. Ravne na Koroškem 

Koroška je za mnoge Slovence nepoznan in (še) neraziskan biser, ujet med Urško goro in sosednjo Avstrijo. Ravne na Koroškem imajo kar nekaj lepih kotičkov, kolesarskih in učnih poti, neokrnjeno naravo in številne ekološke kmetije. Destinacija je primerna zlasti za tiste, ki imajo radi mir in naravo. Za otroke bo najbolj zanimivo doživetje sprehajanje in hranjenje alpak na kmetiji Novak (Alpacas Hill). Obiščete lahko Ivarčko jezero, se povzpnete na Uršljo goro ali Peco, kjer preverite, ali se je kralju Matjažu brada že devetkrat ovila okoli mize. Posebno doživetje je tudi obisk rudnika svinca in cinka v Mežici. Opremljeni z rudarsko uniformo se z vlakcem odpeljete v globino rudnika, kjer spoznate življenje in delo rudarjev. Obisk lahko popestrite z raziskovanjem rudnika s kolesom ali s kajakom. Morda obiščete rojstno hišo koroškega pisatelja Prežihovega Voranca v Kotljah. Če imate radi adrenalin, pa bo prava odločitev za vas zipline v Črni na Koroškem. 

7. Stari trg pri Ložu 

Stari trg pri Ložu je vasica, ki je na severu obdana z Bloško polico, na jugu z gozdnim rezervatom Snežnik, na zahodu z gozdovi, za katerimi se nahaja presihajoče Cerkniško jezero, ki je primerno za supanje. Notranjska je verjetno res manj znani del Slovenije, a zaradi tega nič manj zanimiv. Zaradi propustnega kraškega apnenca se je razvil prav poseben in zanimiv svet z edinstvenimi geografskimi in meteorološkimi značilnostmi. Tukaj sta zanimivi jami Rakov Škocjan in vodna jama Križna jama. Obiščite jamo in se zadnji del zapeljite s čolnom, nato pa ugasnite svetilko in se prepustite 100 % temi. Posebnost tega območja je tudi edino presihajoče jezero v Sloveniji. Le streljaj stran stoji čudovit, romantični grad Snežnik. Na novo je urejena kolesarska pot po Notranjski, zato boste ljubitelji kolesarjenja tukaj res uživali. Za otroke pa bo zagotovo najbolj zanimivo doživetje na jezeru Bloke v družbi lesene medvedje družine. 


8. Štanjel 

Štanjel je naša najlepša kraška vasica, iz prestolnice oddaljena 90 kilometrov. Ozke uličice s kamnitimi hiškami, ki jih ovijajo bele vrtnice in bršljan, vodijo na pravljični sprehod po tej idilični vasi. Brezplačno parkirišče je čez cesto, vstop v mesto znotraj obzidja pa je po vzpenjajoči poti in nekaj kamnitih stopnicah. Po le nekaj metrih vas pozdravi vodnjak, ob njem pa kraška hiša, ena najstarejših ohranjenih stavb v Štanjelu. Najbolj obiskana turistična točka, največje grajsko poslopje in dominantni del starega naselja je grad Štanjel z mističnim dvoriščem, kjer lahko spijete kavo ali razvajate brbončice s sezonskimi specialitetami njihove restavracije. Skozi Kobdiljski stolp se sprehodite do Ferrarijevega vrta, nedvomno enega najlepših parkov v Sloveniji. V kamnitih hiškah z lesenimi polkni je veliko apartmajev, kjer lahko prespite in začutite utrip Krasa. Za raziskovanje je zanimiva tudi okolica. V bližini so pršutarna Ščuka, Vipavski križ, nad Vipavsko dolino pa razgledni vrh Cerje in 25 metrov visok Pomnik miru. Nekoliko južneje pa Kosovelova domačija v Tomaju, čudovita jama Vilenico in pršutarna Lokev ter gričevnati Brkini, ki ponujajo številne možnosti za pohodništvo in kolesarjenje. 


9. Trenta

Trenta je le ena izmed številnih ledeniških dolin našega visokogorja, čudovit idiličen kraj s čistim zrakom, nekoliko nižjimi temperaturami in izjemno okolico. Kamor vam bo segel pogled, vse naokrog so dvatisočaki, smaragdno čista Soča in neokrnjena narava, zeleni travniki in tradicionalne alpske hiške iz kamna in lesa. Dostop do doline Trente je nekoliko zahteven, a ko boste enkrat prispeli, je vredno tukaj ostati več dni. Tukaj ni mestnega hrupa, čas teče počasneje, um se napolni s pozitivno energijo. Je odlična izhodiščna točka za pohodništvo in osvajanje vrhov v Triglavskem narodnem parku, obisk italijanskega jezera Lago del Predil ali pa Bovca, Tolmina in Kobarida. 


10. Velenje 

Velenje je eno najmlajših mest v Sloveniji, leži v Šaleški dolini. Na vsaki strani kotline mesto obdajata dva gradova, to sta grad Šalek in Velenjski grad. Nekoč izrazito rudarsko mesto je danes eno najlepših mest s pestro ponudbo doživetij. Raziskovanje lahko začnete pred prenovljeno Vilo Bianco in se po stopnicah odpravite na Velenjski grad, kjer je na ogled enajst stalnih muzejskih in galerijskih razstav. Otroke bo zagotovo navdušil mastodont, ki ga nikjer drugje po Sloveniji ni možno videti. Oglejte si skakalnico velikanko ali se odpravite na mestno plažo. Velenjsko jezero, ki je nastalo kot posledica rudarjenja, je danes najbolj obiskana mestna zanimivost. Najemite sup ali prinesite svojega in v družbi labodov odveslajte po jezeru. Posebno doživetje je obisk Muzeja premogovništva. Preoblečete se v rudarja in se s svetilko in rudarsko malico odpeljete z najstarejšim delujočim dvigalom 160 metrov pod zemljo. Življenje in delo rudarjev spoznate ob 20 scenah in lutkah, ki oživijo s pomočjo sodobne avdiovizualne opreme. Obisk mesta pa bo za otroke zagotovo najbolj zanimiv v septembru, ko župansko lento za teden dni prevzame Pika Nogavička, v mestu pa zavlada Pikin festival. 


Več idej za izlete po Sloveniji najdete na Instagramu in Facebooku ali na spletnem blogu Razglednice iz kovčka.

Theme by BD