Social Media

Goriška Brda

Goriška Brda so ena najlepših slovenskih pokrajin. So pravi zemeljski raj, kjer sonce s prvimi pomladnimi žarki prekrije briške griče z belimi češnjevimi cvetovi. So pokrajina vročega sonca, prvih češenj, oljčnih nasadov in 1800 hektarjev vinogradov na terasastih pobočjih, ki se ponaša z odlično kulinariko in vrhunskimi vini. Ravno zaradi tega sva se odločila, da se odpraviva na vikend izlet v pokrajino, ki jo greje topel veter in vlaži mediteranska klima.


Nočitev sva rezervirala na domačiji Kabaj. Namesto budilke so naju skozi špranje lesenih polken pozdravili sončni žarki. Po obilnem zajtrku, krožniku živo rdečih češenj in kavi na njihovi terasi s pogledom na vinograde sva se odpravila na raziskovanje Brd. Goriška Brda skrivajo toliko luštnih vasic, vrednih obiska, odlično kulinariko, vrhunska vina in nešteto zanimivih znamenitosti. Prevozila sva cela Brda. Ustavljala sva se v krajih, nato pa se peš odpravila na šetnjo po briških vasicah. 


GONJAČE 

Prva postojanka so bile Gonjače in 23-metrov visok razgledni stolp, od koder je čudovit razgled na bližnjo vasico Šmartno, celotna Goriška Brda in okolico - vse tja do Italije. Zeleni griči okrog in okrog, terasasto postavljene brajde, hiške s strehicami peščeno oranžne barve. 


ŠMARTNO 

Dober kilometer, dva naprej sva se ustavila v vasici Šmartno. Na parkirišču za nekaj deset avtov sva parkirala in se proti obzidju odpravila peš. Šmartno je ena najmanjših vasic v Sloveniji, a zelo simpatična. Vas sama po sebi velja za kulturni spomenik in se nahaja v geografskem središču Goriških Brd. V antiki so Rimljani tukaj postavili oporišče, v srednjem veku pa se je Šmartno razvilo v srednjeveško utrdbo s trdnjavskim stolpom, v katerem je danes cerkveni zvon. Za obzidjem so ob cerkvici zgradili hiške. Ozka uličica naju je vodila po krožni poti po Šmartnem. Sledila sva dišečemu vonju, ki naju je pripeljal do butične trgovinice None Luise, nato pa sva se odpravila na kavo v  Hišo Marico.




VIPOLŽE 

Skozi Kozano sva se odpeljala proti italijanski meji, da poiščeva vilo Vipolže. Nekoč mogočni lovski dvorec in kasneje vila goriških grofov je pred kratkim doživela prenovo in je čudovita. Veličasten dovoz, tlakovano dvorišče, bele kamnite klopce, nasad najstarejših cipres v Sloveniji in simetrično pročelje dvonadstropne lepotice, odete v belo, prepričajo vsakega obiskovalca, da je vila Vipolže res eden najlepših primerkov renesančne arhitekture v Sloveniji. 



DOBROVA 

Mestece Dobrovo je znano po dveh rečeh: renesančnem dvorcu Dobrovo v samem centru in po vili v Ceglem, ki jo ljudje že od nekdaj imenujejo Gredič (gradič). 


Med briškimi vinogradi, nasadi oljk in sivke je ujet grad Gredič, ki je pred nekaj leti zaslovel s snemanjem televizijske nadaljevanke. Danes je v lepo obnovljenem gradu razkošen hotel z vrtoglavo visokimi cenami, imenitno restavracijo, eno najlepših vinskih kleti pri nas in bazenom s pogledom na vinograde. 


MEDANA 

Medana, rojstna vasica slovenskega pesnika Alojza Gradnika, je slikovita vinogradniška vasica. Pred cerkvijo sva pustila avto in se sprehodila do Gradnikove rojstne hiše. 


MOST KRČNIK 

Zadnja postojanka najinega enodnevnega izleta po Brdih je bil obisk vasice Kožbane in naravnega mostu Krčnik. Gre za eno najlepših naravnih znamenitosti v zakladnici slovenske naravne dediščine. Deroča voda potoka Kožbanjšček je z brušenjem ustvarila kamnit most, ki se dviga pet metrov nad potokom. Na vroč nedeljski popoldan je sprehod po gozdu prav prijetno prijal, smaragdno čista voda pa kar vabila, da bi namočila noge v njej. 


Kje v Goriških Brdih dobro jesti? V Hiši Marica v Šmartnem, v Briški hiši v Kojskem in v restavraciji Belvin v Dobrovem. Za degustacijo vin pa priporočava klet Ščurek.

Theme by BD