Social Media

Lendava

Pri kljunu naše kokoške, pod vznožjem Lendavskih goric ob reki Ledavi, tam, kjer so dvojezične table in kjer dve kavi staneta manj kot 2 eura, leži Lendava. Naše najbolj vzhodno mesto. Domovina priljubljene enolončnice bograč in dom bele štorkelj. Svet gričevnatih s soncem obsijanih vinogradov. Nekdanji dom judovske skupnosti, ki je tukaj živela do 1. svetovne vojne, na kar s/opominjata sinagoga v središču mesta in judovsko pokopališče v okolici. Mesto je večini verjetno poznano po razglednem stolpcu Vinarium. Morda manj znana pa sta podatka, da sta prav v tem mestu tudi muzej dežnikarstva in mumija, ki se je v apnenčasti prsti mumificirala kar sama. 


Muzej, grad in sinagoga 

Parkirala sva v Glavni ulici pod gradom, pravzaprav v edini ulici, ki spominja na nekoč meščansko podobo mesta. Parkiranje je prvo uro brezplačno, sicer pa je parkirnina 0,25 eur na uro. Sprehodila sva se po ulici, se po stopnicah povzpela na grad nad mestom, v katerem je danes mestni muzej. Vrnila sva se po cesti do mestnega središča in naredila prijeten 20-minutni sprehod po krožni poti. Za rumeno fasado s štukaturami in arkadnimi okni sva našla Muzej meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva. Vstopnina je 2,50 eura, odprt pa je vsak dan razen ponedeljka. Odpravila sva se še do trga, kjer stojita kulturni dom in sinagoga. Zadaj je čudovit mestni park z ogromno zelenice in sence ter otroškimi igrali. 


Mumija 

Sledila sva smerokazom in se odpeljala po rahlo vzpenjajoči se cesti. Pri razcepu sva zavila desno proti cerkvi Svete trojice. Cerkvica s pokopališčem sicer ni nič posebnega, je pa zanimiva steklena krsta z mumijo Mihaela Hadika. Za ogled notranjosti cerkve in mumije je potrebna rezervacija. 

Razgledna klopca 

Lendavske gorice s strmimi pobočji gričev, kjer so skrbno urejeni vinogradi, so pravljični raj. Ko sva jih opazovala s klopce ljubezni, sva se čudila, kako so vse trte v ravni liniji, enako oddaljene med seboj, med njimi pa sveže pokošena trava in lepo urejena okolica. V daljavi sva opazovala stolp Vinarium. 


Vinarium 

53,5 metrov visok stolp z jeklenimi cevmi in steklom je gotovo ena najbolj obiskanih atrakcij v Lendavi. Že od daleč sva ga zagledala in sledila ovinkasti cesti, ki naju je pripeljala na parkirišče. Na ploščadi spredaj prodajajo lokalne izdelke, zadišalo je po vafljih in langašu (sicer tipični madžarski jedi). V pritličju sva kupila vstopnici (cena je 7 eur) in se razgledala po trgovinici s čudovitimi suvenirji. Na vrh sva se odpeljala z dvigalom. Ker je bil sončen dan, sva imela čudovit razgled na okolico in vse tri sosednje države (Avstrijo, Madžarko in Hrvaško). Avtomobili in hiške pod nama so postali majhne pike, vinogradi zelene lise. Pogled je res čudovit. Sprehodila sva se okrog po razgledni plošči in si ogledala napise, katere kraje vidiva v daljavi. 



Degustacija v Hiši vin Cuk 

Na prijetni terasi ob hiši, kriti s slamo, sva se posedla za masivno mizo in na stole, narejene iz sodov. Naročila sva narezek domačih sirnih in mesnih dobrot ter preizkusila njihovo domače vino. S terase je čudovit razgled na Vinarium, griče, vinograde. Uživala sva v dobri hrani sredi goric. 


V okolici Lendave, v občini Velika Polana, sta za obisk zanimivi domačija pisatelja Miška Kranjca in park Dežela štorkelj, ki ima tudi veliko otroško igrišče. Izlet si lahko popestrite z bivanjem v kateri od zidanic ali raziščite podeželje Prekmurja z električnim kolesom. Za kosilo pa predlagam obisk restavracije Bella Venezia, ki vas bo navdušila tako z interjerjem kot hrano.




Theme by BD