Social Media

Kostanjevica na Krki

Obetal se je lep, sončen dan, zato sva se v nedeljo odpravila na izlet v jugovzhodno gričevnato pokrajino pod vznožje Gorjancev ob reko Krko. Obiskala sva Kostanjevico na Krki – naše najmanjše, a hkrati tudi najstarejše dolenjsko mesto. Stari mestni del se nahaja na otoku, okrog katerega je zelena, počasna Krka naredila meander, zato je mesto dobilo ime Dolenjske Benetke. Kostanjevica naju je navdušila.


Stari del mesta se nahaja v meandru reke Krke, mesto pa je z avtomobilom dostopno po dveh lesenih mostovih, tretji most je namenjen le pešcem. Cesta se takoj ob vstopu razcepi, skozi mestece vodita dve enosmerni ulici, to sta Oražnova ulica in Ulica talcev. Na otoku je cerkvica, pivovarna Kitcher (ki ponuja brezplačno degustacijo piva, a je potrebna rezervacija) in picerija Kralj Matjaž, ki ima tudi svoje pivo. Staro mestno jedro naju je navdušilo, saj ga skrbno urejajo in prenavljajo ter mu dodajajo vsebine. Nizke vrstne hiške z enako slemenitvijo in raznolikimi pročelji ob urejeni enosmerni cesti so čudovito obnovljene, v številnih so apartmaji. Parkirala sva na Oražnovi ulici pri ostankih kostanjeviškega gradu, kjer deluje Lamutov likovni salon in si ogledala razstavo. Kasneje pa v lokalu Kralj Matjaž pojedla pico in spila dolgo brado. Pice so zelo dobre, saj je testo pripravljeno iz posebnih vrst moke in toplo in hladno vzhajano.


5 razlogov za obisk mesta 


1. S supom ali čolnom po Krki

Zagotovo najlepši (in nekoliko nevsakdanji) ogled starega mestnega jedra je s supom ali čolnom po Krki. Najdaljša dolenjska reka (ki izvira v vasi Krka in se pri Brežicah izlije v Savo) naredi pot okrog otoka, tok je počasen, struga pa ni pregloboka, zato je plovba čudovita priložnost za ogled mesta, reka pa primerna za kopanje. Čoln in sup si je možno izposoditi. Pred lesenim mostom je veliko parkirišče, tukaj sta tudi lušten lokal in manjši kamp. V času najinega obiska je bila Kostanjevica polna obiskovalcev in kopalcev.  


2. Provansa sredi Dolenjske

Na gričkih nad Kostanjevico (v vasi Avguštine) se poleg vinogradov in zidanic nahaja tudi polje sivke (družine Jarkovič). Ker nisva vedela točnega naslova, sva prevozila vse gričke nad Kostanjevico in skušala lokacijo ugotoviti s fotografij. Uspelo nama je. Nasad je sicer bistveno manjši, kot sva pričakovala, kljub temu pa je pogled na sivko čudovit, vonj prijeten, prav tako pa zvok pridnih čebel, ki oprašujejo cvetove.


3. Galerija Božidarja Jakac 

Nedaleč od Kostanjevice na Krki (1,5 km stran) stoji Galerija Božidar Jakac. Nahaja se v nekdanjih prostorih cistercijanskega samostana iz 13. stoletja, ime pa nosi po novomeškem slikarju in grafiku Božidarju Jakcu. Za obzidjem je čudovit lipov drevored, po katerem sva se sprehodila do baročnega vhoda, ki ga krasijo freske nad kamnitim portalom. Na desni je nekdanji mlin, v katerem je danes urejena muzejska trgovina, okolico samostana pa krasijo zanimive lesene skulpture. Ustvarili so jih umetniki na mednarodnem kiparskem simpoziju Forma viva. Danes je na ogled več kot 100 kipov, prav vsi pa so narejeni iz hrastovega lesa. Ko sva vstopila, sva bila očarana nad velikostjo in prostranostjo vseh stavb in osupljivim arkadnim dvoriščem z vodnjakom. Tukaj je namreč več stavb, ki so povezane med seboj. Galerija se nahaja v več nadstropjih in krilih. Navdušili so naju Božidar Jakac, Veno Pilon, brata Tone in France Kralj.



4. Kartuzijanski samostan Pleterje 

Naslednja destinacija je bila ogled samostana v Pletarjih, kjer živijo kartuzijanci, najstrožji meniški red. Samostan je za obiskovalce zaprt, sva si pa ogledala gotsko cerkev. Skozi projekcijo sva spoznala življenje kartuzijancev, poskusila pa sva tudi njihov domači liker. 

5. Muzej na prostem Pleterje 

Muzej na prostem Pleterje, ki se nahaja v neposredni bližini samostana, prikazuje ljudsko stavbarstvo na Dolenjskem. Je oaza miru, čistega zraka in neokrnjene narave, primerna postojanka za družine z majhnimi otroki. V objemu pravljičnega gozda in žuborečega potoka sva si ogledala lesene hiške, pokrite s slamo, in črnim ognjiščem, skedenj, svinjak s poljskim straniščem, sušilnico za sadje, leseni vodnjak, kozolec toplar, našla pa sva tudi številne živali.




Theme by BD