Social Media

Dan v Glasgowu – kaj si ogledati v 24 urah?

Po šestih dneh, ki sva jih preživela v škotskem višavju (highlands) in po prevoženih več kot tisoč miljah, sva prispela v Glasgow – najino zadnjo destinacijo na 14-dnevnem potepanju po Škotskem. Najprej sva vrnila avto, nato sva se odpravila na lov za odprto restavracijo, nato pa se končno vrgla v udobno posteljo. Spala sva v hotelu Ibis Budget, ki je sicer 20 minut hoje oddaljen od središča mesta, a je zelo lep in modern, v ceno sva imela vključen tudi zajtrk. Naslednjega dne sva se odpravila na potep po mestu. Mesto ob reki Clyde je ogromno in se v njem za vsakogar najde kaj zanimivega, a mene ni očaralo. Veliko bolj me je s svojim srednjeveškim mestnim jedrom navdušil Edinburg. Za razliko od Edinburga, ker sva vse znamenitosti prehodila peš, so bile razdalje tukaj res velike, zato je peš praktično nemogoče prehoditi vse, kar sva si želela ogledati. In kaj se splača ogledati si v 24 urah?


Avtobus Hop-on Hop-off
Je najboljša priložnost, da si v kratkem času ogledaš čim več zanimivosti. Dvonadstropni avtobus rdeče barve se ustavlja na 21 postajah (tudi v bližini iz središča mesta precej oddaljenega botaničnega vrta). Deluje tako, da se z avtobus zapelješ po krožni poti mimo večjih turističnih atrakcij in si jih ogledaš z avtobusa ali na želeni destinaciji izstopiš, npr. obiščeš muzej, kasneje pa se vrneš na postajo in počakaš na drug avtobus. Cena za 24-urno veljavno vozovnico je £ 16, za dvodnevno pa le £ 17. Nama je bilo na koncu, ko sva ugotovila, da vsega ne bova mogla prehoditi, saj nama bodo prej zaprli vrata muzejev, žal, da si nisva kupila karte in se odpeljala na ogled s Hop-on Hop-off avtobusom. 


Botanic Garden
Glasgow se lahko pohvali z enim največjih rastlinjakov v Veliki Britaniji, ta se nahaja v botaničnem vrtu v Glasgowu, ki je za obiskovalce brezplačen. Obiskovalec se lahko sprehaja med redkimi vrstami orhidej in rastlinami s celega sveta. Vrt je odprt do 18. ure. 

The Lighthouse
Ne, ne gre za svetilnik sredi mesta. The Lighthouse je namreč glasgowsko središče za arhitekturo in oblikovanje v nekdanji stavbi časopisa Glasgow Herald. Stavbo je zasnoval arhitekt Mackintosh. V tretjem nadstropju se nahaja MacIntosheva zbirka risb in dizajnov. Po naključju sva v tem nadstropju našla tudi knjigo v slovenščini, in sicer Fabianijeva Ljubljana. Fajn občutek, ko sredi UK držiš v rokah knjigo, napisano v slovenskem jeziku. S tretjega nadstropja vodijo spiralne stopnice (znana fotka z IG) do vrha stavbe, kjer je razgledna točka na okoliške stavbe in strehe. Mene je bolj kot razgled navdušilo stopnišče, sploh z vrha je pogled super (mogoče za koga malo vrtoglav). Vstopnine ni, the Lighthouse pa je odprt do 17. ure.


Grafiti – City Centre Murals
Med sprehodom po mestu sva na številnih fasadah opazovala ogromne grafite, ki prekrivajo cele stene. Umetniška dela (nekatera nosijo prav ganljiva, druge provokativna sporočila) krasijo mesto in popestrijo potepanje po mestu. Nekatere sva iskala načrtno, nekatere sva odkrila po naključju. Zgodbe in zemljevid z vsemi grafiti najdeš tukaj.


Muzeji – GlasgowLife
Muzeji so v Glasgowu večinoma brezplačni in odprti do 17. ure. Ugotovila pa sva, da so tudi interaktivni, zanimivi in priljubljeni med otroci, ki so (seveda s svojimi starši) pogosti obiskovalci. Midva sva se sprehodila skozi park Glasgow Green, kjer bi se – če se ne bi spravljalo k nevihti – ulegla na travo in si naredila piknik postanek z vsem, kar bi se našlo v najinih nahrbtnikih. Tako pa sva le šibala do muzeja People’s Palace, kjer sva vedrila na toplem, medtem pa si ogledala zgodovino Glasgowčanov.


Popoldan sva obiskala Gallery of Modern Art (GoMA), se ustavila ob Warholu in drugih (nepoznanih) sodobnih umetnikih. Tudi ta muzej je brezplačen in odprt do 17. ure (ob četrtkih do 20. ure).




Sprehodila sva se po glavnem trgu (George Square) do katedrala in mimo univerze (vau, njihov kampus in univerza sta nekaj čisto drugega kot recimo ljubljanska) nazaj do strogega centra (Glasgow Queen Street), kjer so številne restavracije in lokali.





Theme by BD