Social Media

Road trip: Gardsko jezero v 3 dneh

Gardsko jezero je čudovito jezero ledeniškega izvora v Severni Italiji pod objemom Alp. Meji na tri pokrajine, in sicer na severu na Trentino, na zahodu Lombardijo in na vzhodu Veneto. Je turistično privlačno, saj ponuja ogromno različnih možnosti, tako da zagotovo vsak najde nekaj zase. Je super ideja za nekajdnevni izlet v kateremkoli letnem času. Ob jezeru so čudoviti večji in manjši kraji z gradovi in utrdbami tik ob vodi, simpatični srednjeveški mestni trgi, hoteli in kampi, plaže, parki in otroška igrišča, kolesarske in pohodniške poti, restavracije in sladoledarne.


Midva sva se med jesenskimi počitnicami odpravila na 5-dnevno potepanje po tem delu Italije in se navdušila nad kraji ob jezeru. Najina prva postojanka je bila Verona, nato sva obiskala Sirmione na jugu Gardskega jezera, se po zahodni obali odpravila do severa, tj. do mesta Riva del Garda, nato pa prevozila vzhodno obalo in se zadnji dan ustavila še v mestu Vicenza. Nisva imela velikih pričakovanj, morda naju je ravno zaradi tega Gardsko jezero še toliko bolj očaralo. Preživela sva prijetne sončne dni izven glavne sezone ob odkrivanju znanih in manj znanih kotičkov.



1. dan

Sirmione

Najbolj južna točka Gardskega jezera je očarljivo mestece Sirmione, ki leži na dolgem rtu. Vstop z avtomobilom znotraj mestnega obzidja ni možen. Parkirala sva ob obzidju, za parkirnino plačala 3 eur/uro, in se naprej odpravila peš. Po vstopu znotraj obzidje, ki je možen le po dvižnem mostu, so se nama pogledi takoj ustavili na čudovitem gradu Castello Scaligero iz 14. stoletja. Ob gradu stoji stolp, ki ponuja slikovit razgled na mesto. Odpravila sva se na raziskovanje mesteca med ozkimi uličicami mimo trgovin, restavracij in hotelov. Zavila sva proti sladoledarni, od koder so prihajali turisti in nama naredili »lušte« s sladoledi v kornetih z različnimi posipi. Seveda sva ga tudi midva naročila (8 eur/sladoled), hitro pa razočarana ugotovila, da tolikšni porciji nisva kos in kmalu sta korneta pristala v košu za smeti. Ob obali sva poiskala znak »Kiss … please« in se sprehodila po lepo urejeni promenadi ob obali do parka. 


Na severu rta, dobrih 1,5 kilometrov višje, je nekdanja vila antičnega pesnika Katula, danes pa je to arheološko najdišče rimskih term, imenovano Grotte di Catullo. Do ostankov term na severu nisva odpravila, raje sva se vrnila na glavni trg ob grad in v soncu uživala na terasi enega od lokalov. Sirmione je čudovito mestece, zato ga vsekakor vključite v svoje potovanje, ne bo vam žal.
 

Desenzano del Garda

Popoldan sva se pošteno lačna odpeljala do kraja Desenzano, kjer sva hitro ugotovila, da se večina lokalov odpre šele po 16. uri. Sprehodila sva se med stavbami, zgrajenimi v beneškem slogu, in trgi do pristanišča. Ob majhnem pristanišču, polnem zasidranih čolnov, sva le našla odprto restavracijo in se odpravila na poznopopoldansko kosilo s pogledom na barvite čolne.

Spala sva v kraju Sirmione.

2. dan

Padenghe Castle: vasica znotraj obzidja

Ko sva se vozila po zahodni obali jezera, sva na hribu zagledala obzidje. Hitro sva pogooglala, za kateri grad gre in kako se pride do njega. Odkrila sva, da gre za srednjeveški grad, ki znotraj svojega obzidja združuje stare kamnite hiške, v katerih še vedno živijo ljudje, nekatere pa oddajajo kot petične namestitve. Sprehodila sva se okrog obzidja, od koder sva ujela čudovit razgled na jezero.

Moniga del Garda

Pot sva nadaljevala skozi vasico Moniga del Garda, obdano z zelenim okoljem in neštetimi oljčnimi nasadi, zagledala sva še eno obzidje in stolp ter se ustavila. Tudi tukaj sva odkrila očarljivo vasico strnjenih hišk z barvnimi fasadami znotraj grajskega obzidja. Vstop v obzidje je pod velikim stolpom z uro. Hiške skrbno urejajo, večina jim ima novo fasado v nežnih zemeljskih odtenkih. Kako zanimivo mora biti življenje v takšni skupnosti znotraj obzidja! Še posebej domiselna pa se nama je zdela ideja, kako so simpatično okrasili pokrove za kanalizacijo po tleh, in sicer so jih obrisali v kuščarje.
 

Gardone Riviera

Ko sva se vozila ob obalah jezera skozi Gardone, sva na desni strani med cipresami in drugim zelenjem zagledala čudovito vilo Alba z jonskimi stebri, čudovitimi ornamenti in grafiko ter monumentalnim stopniščem, parkirala sva in se odpravila na ogled. Vila Alba je bila zgrajena v začetku prejšnjega stoletja, okrog vile je čudovit vrt, na drugi strani ceste pa stoji – tik ob jezeru – očarljiv stolp Torre San Marco. S ceste nisva veliko videla, ima pa stolp čudovit dostop in razgled po jezeru. Tako vila kot stolp sta bila za javnost zaprta.

Gardone je postal pomembna turistična destinacija konec 18. stoletja, ko so nemški zdravniki prepoznali kakovost podnebja, ki blagodejno vpliva na zdravje ljudi.


Toscolano maderno

Pot naju je peljala skozi kraj Toscolano Maderno, majhno pristaniško mesto, kjer so naju zasidrane jahte in sončno vreme prepričale, da narediva postanek za kavico na soncu. Pakirala sva pri cerkvici (našla sva brezplačno parkirišče) in se ob promenadi odpravila do kavarne v pristanišču, od koder se je razlegal čudovit pogled na okolico. Srečala sva veliko kolesarjev, ki so bili – ravno tako kot midva – namenjeni proti Riva del Garda.

Limone Sul Garda

Limone Sul Garda je eno lepših in večjih mestec ob Gardskem jezeru, ki se slikovito terasasto vzpenja proti goram. Na teh terasah so nekoč gojili limone. Parkirala sva v večnadstropni garažni hiši (parkirnina 2,5 eur/uro). Sprehodila sva se po promenadi in med vzpenjajočimi se uličicami, polnih trgovinic z limoninimi izdelki, salamami in olivnim oljem, obiskala muzej La limonaia del Castel, nekdanji nasad limon in drugih citrusov. V eni od pekarnic sva si naročila pizza rolice in si na klopcah pri vodnjaku naredila malico s pogledom na jezero.

 

Riva del Garda

Proti večeru sva prišla v mesto Riva del Garda, kjer sva imela rezerviran hotel. Riva del Garda – najpomembnejše središče regije – je sredozemska oaza ob vznožju Dolomitov. Bele prodnate plaže, svež vetrič, parki s palmami, nasadi lovorja in oljk, simpatične srednjeveške ulice in lepo urejeni trgi dajejo mestu poseben čar. Razpakirala sva svoje stvari v hotelu, nato pa se odpravila na večerni sprehod in večerjo v mesto. Naslednjega jutra sva se v recepciji dogovorila, da si lahko brezplačno sposodiva kolesi. Ker je bil čudovit sončen dan, sva se odpeljala po lepo urejenih kolesarskih progah ob promenadi ob jezeru. Ob jezeru je ogromno otroških igrišč, parkov, urejenih sedišč s pogledom na polno jezero kajakašev in prijetnih kotičkov za uživanje. Odpeljala sva se mimo trdnjave "La Rocca", obdane s kanali in čolni, do glavnega trga "Piazza III Novembre" s čudoviti barvnimi hiškami, palačami, hoteli in razglednim stolpom z uro "Torre Apponale", nato pa med ozkimi srednjeveškimi uličicami.

Če boste ostali v Riva del Garda dlje časa, se vam splača kupiti Garda Guest Card, vključenih imate več ogledov in vožnjo s steklenim dvigalom do bastije.


3. dan

Malcesine

Sicer sva sprva nameravala izbrati glavno vpadnico proti Veroni in kasneje proti Vicenzi, a sva si hitro premislila. Bil je tako topel sončen dan, da sva ga želela maksimalno izkoristiti. Tako sva raje izbrala cesto ob jezeru in se peljala skozi številne kraje. Odločitev je bila pravilna, saj sva ugotovila, da je tudi vzhodna stran Gardskega jezera čudovita. Če se celo še lepša. 


Ustavila sva se v mestu Malcesine. Parkirišče je lepo urejeno tik ob vhodu v središče mesta, ki je zaprto za promet. Mesto je nastalo okrog gradu "Castello Scaligero" in trga "Palazzo dei Capitani". Staro mestno jedro ima poseben čar s svojim majhnim pristaniščem, majhnimi trgi, ozkimi uličicami, številnimi trgovinicami, restavracijami in kavarnami. Prehodila sva mesto, nato pa se odpravila na kavo na sonce. Obiskala sva Palazzo dei capitani, v prazni sobi je na stropu čudovita freska, na drugi strani pa izhod na vrt oziroma na morje, kjer je kapitan priplul do svoje palače.




Lazise

Tudi v Lazise sva se ustavila. Mesto naju je očaralo, saj ima ohranjeno obzidje in grad iz 9. stoletja. Mesto se je začelo razvijati v srednjem veku in ima čudovito mestno jedro z ozkimi uličicami in slikovitimi trgi, pristanišče in carinarnico. Tik ob jezeru je čudovita Villa Bernini s stolpi. V pritličjih meščanskih stavb je veliko restavracij in trgovin, ob jezeru in pristanišču pa vodi promenada za sprehajalce.


Proti večeru sva se odpravila proti Vicenzi, kjer sva imela rezervirano nočitev.

Gardsko jezero naju je navdušilo. Vse tri dni sva spoznavala čudovita srednjeveška mesteca z urejenimi sprehajalnimi potmi, parkirišči, trgi in uličicami. V vseh krajih so tekoče govorili angleško in nemško. Ljudje so bili prijazni in ustrežljivi. Ker nisva imela velikih pričakovanj in natančnih planov (razen vnaprej rezerviranih hotelov), sva si načrt med potjo spontano krojila. Ustavljala sva se v mestih, ki so nama bila všeč, in le prevozila tista, ki se nama niso zdela tako zanimiva. Imela sva srečo z vremenom, saj je kljub zadnjim dnem oktobra vse dni sijalo sonce in sva lahko na terasah lokalov posedala brez bund. Naju je izlet navdušil in se bova zagotovo še kdaj vrnila, morda naslednjič s kolesi. 
Theme by BD