Social Media

Romantična Verona – 9 zanimivosti, ki si jih morate ogledati

Najverjetneje Verono večina pozna kot mesto protagonistov Shakespearjeve tragične ljubezenske zgodbe. V resnici je Verona veliko več kot mesto Romea in Julije. Mesto ob reki Adiži na severu Italije je mesto zaljubljencev, zgodovine, kulture, mode, arhitekture in odličnega sladoleda, ki je skozi stoletja očaralo številne popotnike. Ima pravo italijansko dušo, k sreči pa (še) ni tako oblegano kot nekatera druga italijanska mesta.


Iz Ljubljane do Verone je 350 kilometrov, kar je dokaj blizu za romantično vikend raziskovanje ali za postanek med potepanjem po Italiji. Midva sva se med jesenskimi počitnicami odpravila na roadtrip po Italiji in se najprej ustavila v Veroni. Tukaj sva ostala dva dneva, spala sva v hotelu malo iz centra mesta. Prvi dan sva parkirala v bližini parka (2 eur/uro) za največ 2 uri. Po pretečenem času sva še enkrat kupila parkirni listek. Zvečer sva se odpravila do hotela, kjer sva se dogovorila, da lahko  naslednji dan pustiva avto v garaži, v mesto pa sva se odpravila peš.



1 Park Giardino Giusti

Najprej sva se odpravila v park družine Giusti, čudovit renesančni italijanski vrt iz 16. stoletja ob reki Adiži. Gre za zeleno oazo sredi mesta, polno starodavnih dreves, grmovnic, cipres, kipov in labirintov. Med cipresami vodijo prijetno urejene sprehajalne poti. Po stopnicah sva se povzpela na zgornjo ploščad, od koder sva občudovala čudovit razgled nad mestom. Vstopnina je 10 eur.


2 Grad Castel San Pietro

Na vzhodni strani Verone ob reki sva se odpravila še do gradu Castel San Pietro iz 14. stoletja. Do vrha se lahko povzpnete z vzpenjačo, midva sva raje izbrala stopnice, ki vodijo tik ob antičnem gledališču, in skozi obzidje kukala v amfiteater. Na vrhu je bilo prav prijetno posedati v toplem popoldanskem soncu in opazovati zvonike, cerkvene kupole in strehe hiš pod nama.


3 Kamniti most Ponte Pietra

Skozi kamniti most Ponte Pietra sva se sprehodila proti središču mesta. Most izhaja iz časov rimskega cesarstva. Večkrat je bil rekonstruiran, v 2. svetovni vojni skorajda uničen, danes pa je obnovljen in predstavlja eno od kulturnih znamenitosti mesta.

4 Trg »Piazza dei Signori«

Najprej sva se ustavila na Piazza dei Signori. Gre za pravokotni trg, ki je obkrožen z zgodovinsko in arhitekturno pomembnimi stavbami. Sprehodila sva se mimo mestne hiše, lože in vladne palače do Dantejevega kipa. S spomenikom Danteju Alighieriju so se poklonili pesniku in avtorju Božanske komedije, ki je nekaj let živel v mestu.


5 Trg »Piazza delle Erbe«

Nato sva zavila na Piazza delle Erbe. To je eden najbolj slikovitih trgov v Italiji, ki ga z vseh strani obkrožajo renesančne palače in srednjeveške meščanske hiše z zanimivimi poslikavami, balkoni in pročelji. Na trgu stoji Markov steber z beneškim levom in vodnjak s kipom, imenovanim Madonna Verona, iz 14. stoletja. V času rimskega imperija je bil tukaj mestni forum, danes pa mestna tržnica, kjer potekajo tudi božične stojnice.



6 Julijina hiša in balkon (Casa di Giulietta)

Le streljaj stran na ulici Via Cappello 23 stoji Julijina hiša z bronastim kipom in balkonom, pod katerim naj bi Romeo dvoril Juliji. Hiša sicer res izvira iz srednjega veka, medtem ko so balkon, ki gleda na trg, zgradili šele v 20. stoletju. Tako so v nekoč povsem nevpadljivi srednjeveški hiši pred sedmimi desetletji ustvarili »dom« lepe Julije, atrij s kipom pa je danes najbolj zanimiva turistična točka v mestu. Kakorkoli, včasih je lepo verjeti v zgodbe in si na tem balkonu predstavljati Julijo, četudi vemo, da je to le zgodba.


7 Porta Leoni

Porta Leoni so ena izmed starodavnih rimskih vrat v mesto, bolj kot sama vrata pa so zanimive rimske ruševine in neodkrite plasti mesta, ki so jih našli po naključju. Med sprehodom tega dela mesta sva si ob poti ogledovala, kaj vse je še skrito spodaj.


8 Trg Piazza Bra in arena

Največji in najbolj znan trg je nedvomno Piazza Bra v samem središču Verone. Na trgu stoji arena iz 1. stoletja, ki velja za enega najbolje ohranjenih antičnih amfiteatrov. Ob izgradnji je lahko sprejela 20.000 gledalcev, še danes v njej prirejajo opere in druge dogodke. Trg obkrožajo številne restavracije in kavarne, v bližini pa so tudi vrata, ki so nekoč vodila znotraj obzidja.


9 Castelvecchio

Od amfiteatra sva se odpravila proti zahodnemu delu mesta do trdnjave s palačo Castelvecchio, ki stoji na desnem bregu Adiže. V tem gradu naj bi nekaj let živel Dante in tukaj napisal tretji del Božanske komedije. Danes je v njem muzej z likovnimi deli največjih renesančnih slikarjev. Ob trdnjavi stoji ločni most Ponte Scaligero, ki velja za največji ločni most na svetu. 

Verono sva že večkrat obiskala (a le za kratek postanek) in naju ni tako navdušila, kot naju je tokrat. Morda je "krivo" to, da sva si ob tem obisku vzela več časa za raziskovanje mesta, kulture in arhitekture, za posedanje na terasah lokalov in uživala v italijanski kulinariki. Kakorkoli, Verona nama je bila všeč. In to je bil šele začetek 5-dnevnega potovanja po severu Italije. Iz Verone sva se odpravila naprej proti Gardskemu jezeru (več na povezavi), zadnji dan pa sva raziskovala mesto Vicenza (več na povezavi).

Theme by BD