Social Media

Budimpešta pozimi – 10 nasvetov, kaj početi

Zadnje decembrske dni sva se odločila preživeti v Budimpešti. Sicer sva z odločitvijo, kam bi se odpravila med božično-novoletnimi prazniki, kar nekaj časa odlašala, zato sva tik pred zdajci iskala nekaj, kar je dokaj blizu Slovenije, kamor se lahko odpeljeva z avtomobilom in kjer ne bova zapravila celega premoženja. In tako sva se odločila za madžarsko prestolnico, mesto, ki ga reka Donava deli na Budim (na zahodni) in Pešto (na vzhodni strani) in kjer mrzel veter vedno, ampak res vedno ledeno hladno reže v lica. Kljub temu pa je madžarska prestolnica čudovita in ponuja veliko doživetij, v tem času pa so trgi tudi praznično okrašeni, s stojnic pa diši po sladkem trdelniku in kuhanem vinu. 


Nekaj koristnih nasvetov: 

  • Mejni prehod: midva sva izbrala mejni prehod Slovenska vas pri Lendavi 
  • Oddaljenost iz Ljubljane: 480 km, kar pomeni cca. 5 ur vožnje z dvema postankoma za kavo 
  • Valuta: madžarski forint (1 EUR = 331 HUF) 
  • Vinjeta: na zadnji bencinski črpalki pred mejo sva kupila vinjeto (tedenska vinjeta stane 3500 HUF, na slovenski strani sva zanjo plačala 11,51 EUR), za katero potrebuješ le številko registrske tablice in te vnesejo v sistem, vinjeta namreč ni v fizični obliki in se je ne nalepi na vetrobransko steklo 



Spala sva v hotelu, ki je bil od središča mesta oddaljen 8 km. Ker sva bila res pozna z iskanjem hotela, nisva imela ogromno izbire, vseeno pa sva našla lep hotel z brezplačnim parkiriščem in vključenim zajtrkom za dokaj ugodno ceno (sploh varovano, brezplačno parkirišče je prevagalo odločitev, da izbereva ta hotel). Do metro postaje sva imela 10 minut hoje, nato pa sva uporabljala metro na liniji 3. Postaje so lepe in pregledne, metroji pa vozijo vsakih 5 minut. Za 10 vozovnic sva plačala 3000 HUF, za zadnji dan pa kupila še dve vozovnici. Ena vozovnica velja za eno vožnjo, lahko pa menjaš linije. 


Budimpešta je mesto, kjer vedno hladno piha ne glede na letni čas. Kljub mrazu in vetru pa sva imela čudovito vreme, vsako dopoldne naju je do središča mesta pospremilo sonce. Dopoldneve sva izkoristila za oglede stavb, trgov in zanimivosti na prostem, popoldneve za muzej in obisk trgovin, ob večerih pa sva se zadržala na trgih z božičnimi stojnicami, kuhanim vinom, drsališčem in glasbenimi koncerti. 


10 nasvetov, kaj si v mestu ogledati oz. početi 

Bazilika svetega Štefana in božične stojnice 

Bazilika svetega Štefana je veličastna. Že njena zunanjost je čudovita. Na fasadah njenega pročelja se je zvečer vrtela vizualna inštalacija z božično zgodbo, ki je pritegnila številne turiste. Pred njo stojijo velika okrašena novoletna smrečica, drsališče, stojnice s hrano, pijačo in spominki. 


Parlament 

Je ena najznamenitejših stavb v mestu, ki si jo zagotovo ogleda vsak turist. Zanimivo je, da v višino sega 96 metrov – ravno tako kot bazilika. Sta najvišji stavbi v mestu, ki ju noben gradbinec ne sme preseči. 


Čevlji ob Donavi 

Le streljaj od parlamenta, ob nabrežju reke Donave, so na tleh skulpture 60 parov čevljev. Gre za spomenik židom, ki so jih nacisti ubili med drugo svetovno vojno. Danes so ob čevljih številne pogorele sveče, ki jih turisti prinašajo k spomeniku. 


Mesto kipov 

Med sprehodom po mestu sva opazila številne skulpture oz. kipe, ki nevpadljivo posegajo v prostor in postanejo atrakcija, ko se naključni mimoidoči ob njem slikajo, npr. nekdanjega predsednika Imre Nagyja na mostičku, kip Male kraljične ob tračnicah ali tegale gospoda pred parlamentom. 


Muzej selfijev 

Nova atrakcija v Budimpešti je Museum of sweets and selfies, ki ima kar dve lokaciji. Vstopnina je 10 EUR (med vikendom 11 EUR), zagotavlja pa več kot dobro uro zabave v svetu fotografij in selfijev. Interaktiven »muzej« z 9 sobami, kjer ti družbo delajo unicorn, roza kolesi, gugalnice in bazen z mrvicami, vse v izrazito »punčkastih« barvah in pod super lučmi.


Vzpenjača 

Pešto sva zapustila in se prek Visečega mostu peš odpravila proti Budimu. Prispela sva direktno pod vznožje Grajskega griča, kamor vozi vzpenjača (cena je 3 EUR). Ker se je gneča vila do krožišča, sva izbrala urejeno pešpot. 

Kraljeva palača in Sandorjev dvorec

Pot vodi do Kraljeve palače oziroma gradu. Danes je v njem Narodna galerija in Zgodovinski muzej, hotela sva se odpraviti do kupole, ki ponuja najlepše razglede na mesto, a to žal ni bilo mogoče. Morala bi kupiti vstopnico za galerijo, ki vključuje tudi obisk kupole, a le v določenih delih leta. Malo razočarana sva se odpravila naprej. Streljaj stran je Sandorjev dvorec, uradna rezidenca madžarskega predsednika, ki ima še vedno kraljevo stražo. 


Ribiška utrdba 

Zame najlepši del Budimpešte je Ribiška utrdba, malo pravljično mesto, ki nudi veličasten pogled na Donavo in Pešto ter se ponaša s čudovitimi stolpiči, odetimi v neoromanski slog. 



Citadela in spomenik svobodi 

Zadnji dan sva se z avtom (preden sva zapustila mesto) odpeljala do citadele. Prečkala sva Most svobode in se po vijugasti, vzpenjajoči se cesti pripeljala čisto do vrha Gellértovega hriba. Gneča je bila ogromna, nisva našla prostega parkirišča, zato sva parkirala pred hišami in se peš odpravila do trdnjave in spomenika svobode. Od tu je tudi čudovit pogled na oba bregova Donave in vse njene stavbe. 


Trdelnik 

Njami, odlična slaščica ali raje kar zelo nasitna večerja. Gre za kvašeno testo, posuto s sladkorjem in pečeno na odprtem ognju. Na koncu izbereš dodatke – midva sva izbrala mlete orehe, ki so nama jih potrosili po trdelniku. Dodatkov je nešteto, nekateri trdelnike tudi od znotraj namažejo s čokolado ali jih napolnijo s sladoledom in smetano.


Theme by BD