Social Media

5 najlepših adventnih sejmov

Turobnost novembra bo kmalu zamenjal december – najbolj praznični mesec v letu. Mnogi se ga veselijo zaradi snega, snežnih radosti, dobrih mož ali adventnega čara, ki s seboj prinaša praznično okrašena mestna jedra, vonj cimetovih piškotov in kuhanega vina, novoletne smrečice, druženja s prijatelji in nove želje. In seveda tudi enodnevne izlete »ogleda lučk«. 

Kam na ogled okrašenega mesta, na stojnico s punčem ali kuhanim vinom in na najlepšo zimsko pravljico? V nadaljevanju vam predstavljam izbor petih najlepših adventnih mest, ki so me očarala v lanskem letu. Za nekatera komaj čakam, da jih obiščem tudi letos. 


ZAGREB (30. 11.2019–7. 1. 2020) 

Zagreb je nedvomno mesto, ki se resnično trudi, da postane v zimskem času ena velika čudovita zimska pravljica. Kljub temu da sem ga v času adventa obiskala že trikrat, lahko zatrdim, da vsako leto očara obiskovalce z novostmi. Tudi letos je presegel pričakovanja! Na Trgu kralja Tomislava je postavljeno veliko drsališče za vse ljubitelje drsalk in piruet. Cena drsanja do 16. ure znaša 15 kun po osebi, če se odločite za drsanje v temi in lučkah pa boste odšteli 20 kun po osebi. Izposoja drsalk stane 20 kun.



Če se odpravite proti središču mesta, vas bodo s trga J. J. Strossmayerja pozdravile prijetne vonjave in glasba. Trg se je namreč spremenil v ulično kuhinjo. Z vseh štirih strani trg obdajajo "štanti" z ulično prehrano, na sredini pa so igrala za otroke, kotički z zimsko dekoracijo in sedišča ob grelnikih. Tudi midva sva se tukaj ustavila in pojedla kosilo. (Pokrovitelja tržnice sta Mastercard in Maestro, zato prejmete pri plačilu s tovrstno kartico 10 % popusta.)


Če se odpravite naprej proti središču mesta, ne morete mimo parka Zrinjevec, kjer so postavljene adventne stojnice v belih hiškah, iz katerih slastno diši po ocvrtih miškah, kuhanem vinu in punču, na prodaj pa so tudi čudoviti izdelki (spominki, skodelice, slike, svečke, venčki ...). Tu se ob koncu tedna dogajajo tudi številni koncerti.



Zlasti za otroke bo zanimiv sprehod skozi tunel Grič, ki vodi do Strossmayerjevega sprehajališča. Skozi tunel vodi gozd zasneženih borovcev, na nebu pa so raztresene igrače. Strossmayerjevo sprehajališče vas popelje do Galerije Klovićevi dvori, ki je – vsaj zame – eden najlepše okrašenih mestnih kotičkov, nudi pa tudi najlepši pogled na mestno veduto. Pozor, skozi tunel letos poteka enosmerna pot ogleda, vhod je možen le z Mesničke ulice (izhod pa na Radićevi ulici). 


Več informacij o adventu v Zagrebu, programu in zemljevidih najdete tukaj. Če boste v mestu ostali cel dan in bi se želeli pogreti na toplem ali načrtujete večdnevni obisk, priporočam obisk Muzeja iluzij ali Muzeja prekinutih veza (več v blogu). 

Parkiranje: garažna hiša Importane ali na glavni železniški postaji (10 kun/uro), midva pa sva naredila tri kroge po centru in z veliko potrpljenja in malo sreče našla prosto parkirano mesto ob Trgu  kralja Tomislava - v neposredni bližini prizorišč (ob sobotah je parkiranje plačljivo do 15. ure, ob nedeljah pa je brezplačno). 

Mejni prehod: midva vedno izbereva mejnih prehod Obrežje (imejte pripravljene kovance za 7 kun za cestnino, ki sledi takoj za mejnim prehodom), če je gneča, pa mejni prehod Slovenska vas. 



CELOVEC (16. 11.–23. 12. 2019) 

Onkraj Ljubelja, na avstrijski Koroški, le dobri dve uri iz Ljubljane se nahaja čudovit adventni sejem. Če se odpravljate v Celovec, priporočam obisk treh lokacij: razgledne točke Pyramidenkogel, mestnega središča in Vrbskega jezera. V mestu Vrba ob Vrbskem jezeru boste najprej opazili plavajoči adventni venec na jezeru, najmlajši bodo uživali v angelski ustvarjalnici, kjer jim bodo družbo delali angeli, ki jim lahko oddate pismo z željami. Menda se vse skrivne želje uresničijo. V času adventa vozi po jezeru tudi turistična ladjica. 

Mene je navdušil stolp Pyramidenkogel, ki stoji na vrhu hribu Jedvovca. Na vrh 70 metrov visokega stolpca se lahko odpravite peš ali z dvigalom, nazaj pa spustite po toboganu. Z vrha je čudovit razgled, spodaj pa čudovit adventni sejem. 

Še en sejem s stojnicami, koncertnim programom, okrašenimi ulicami in alpskimi hiškami, kjer se ob večerih razvije prava fešta, pa se nahaja v središču mesta Celovec. Več predlogov o obisku mesta Celovec pa v blogu

Več informacij najdete tukaj



GRAZ (22. 11.–24. 12. 2019) 

Na seznam najlepših božičnih sejmov vsekakor uvrščam tudi avstrijsko mesto Graz. Res, da je hitro dostopno zlasti Štajercem (iz Maribora do Graza je samo 50 minut vožnje), a se ga vseeno splača obiskati. Ena najbolj obiskanih zanimivosti – poleg sejma v središču mesta – so jaslice v naravni velikosti iz ledu in barvnih inštalacij, kar pomeni, da se vsakih nekaj sekund spreminja barva. Najdete jih na dvorišču mestne hiše. Ne smete pozabiti na obisk Schlossbergplatza, trga, s katerega vodi 260 stopnic na vrh griča, kjer stoji znamenita ura. Trg je praznično okrašen s 24 adventnimi svečami, vsak dan do božiča bo zagorela ena. Najlepši pogled proti gradu je ob mraku, ko se prižgejo lučke. Tudi na vrhu hriba se nahajajo stojnice z božično ponudbo in kuhanim vinom. 



BLED (29. 11. 2019–5. 1. 2020) 

Lani decembra, v času praznikov, sva obiskala Bled in čisto po naključju ugotovila, kakšno lepo zimsko pravljico so pripravili. Priznam, da nikjer nisem zasledila oglaševanja in promoviranja, ampak Bled me je s svojo adventno okrasitvijo navdušil. Veliko lepši kot Ljubljana, ki že celo desetletje ni dodala decembrski okrasitvi nič novega. Na Bledu decembra promenado med Kavarno Park in Vilo Prešeren spremenijo v pravo alpsko vasico. Iz odprtih oken lesenih hišic zadišijo tipične gorenjske dobrote, ne manjkajo niti kuhanega vina niti ocvrtih mišk z Nutello. Nekaj hišk je namenjenih, da se obiskovalci usedejo in pokramljajo, sedeži pa so prekriti z ovčjimi pregrinjali. Meni je bila najlepša in najbolj domiselna popestritev umetniška inštalacija na jezeru, in sicer sta laboda tvorila srce, lučke pa si prižgal tako, da si zavrtel pedala na kolesih. 

Več informacij najdete tukaj


KRANJSKA GORA (29. 11. 2019–12. 1. 2020) 

Posebno adventno dogajanje pripravijo tudi v Kranjski Gori, kjer se manjši trg pred cerkvico spremeni v Alpsko vasico. Strehe lesenih hišk so okrašene z novoletnimi lučkami, prijazne gospe pa prodajajo piškote, sire, mesnine in druge lokalne proizvode. Pripravili so tudi bogat glasbeni program. Za ogled so zanimive tudi žive jaslice v ledenem kraljestvu v soteski pri Mojstrani. 

Več informacij najdete tukaj




Kateri adventni sejem pa boste letos izbrali vi?
Theme by BD