Social Media

Enodnevni izlet na morje: Oglej in Gradež

Oglej in Gradež sta dve majhni mesti v pokrajini v Furlanija – Julijska krajina, oddaljeni manj kot dve uri vožnje iz Ljubljane in več kot primerni za enodnevni izlet ali pobeg na morje. Ker sva bila v soboto na dirki po Italiji (Giro d'Italia), sva se odločila, da najin izlet za en dan podaljšava in si privoščiva vikend odklop ob morju.


Oglej

Oglej (italijansko Aquileia) je zgodovinski dragulj severovzhodne Italije, kjer se prepletata preteklost in sedanjost. Nekoč je bil Oglej eno najpomembnejših mest rimskega imperija, danes pa je prikupno majhno mestece z bogato kulturo in arheološkimi zakladi. Najprej sva se sprehodila po urejeni arheološki poti, kjer so razstavljeni številni artefakti, najdeni na tem območju. Muzej ponuja obsežno zbirko rimskih kipov, kovancev, stekla in vsakodnevnih predmetov. Nato sva se sprehodila do bazilike s čudovitimi talnimi mozaiki, ki so med največjimi in najlepšimi v Evropi. Sprehod po teh starodavnih mozaikih je kot potovanje skozi čas, kjer vsaka podrobnost pripoveduje svojo zgodbo.


 Arheološko območje Ogleja je pravi raj za ljubitelje zgodovine. Tukaj najdemo ostanke rimskih hiš, javnih zgradb, trgov in cest, ki ponujajo vpogled v življenje v antičnem Ogleju. Med njimi izstopa Rimski forum, kjer so nekoč potekali živahni trgovinski in družabni dogodki.

  

Pot sva nadaljevala proti Gradežu. Lahko bi se odpravila po krajši cesti, ki vodi po mostu do Gradeža, midva pa sva se odpravila po nekoliko daljši, ves čas so naju spremljali številni kolesarji, ki so na to sončno nedeljsko dopoldne kolesarili po teh dveh mestih. Vmes sva našla še čudovit nasad maka.


Gradež

Gradež (italijansko Grado) je skriti biser severovzhodne Italije, kjer se bogata zgodovina prepleta s čudovito naravo in nepozabnimi doživetji. To očarljivo, romantično mesto je znano tudi kot "Zlato otočje". Obmorsko mesto navdušuje s svojim starim mestnim jedrom, kjer sva se sprehodila med slikovitimi ozkimi ulicami in odkrivala zgodovinske zaklade na vsakem koraku.


Parkirala sva pri trgovini Spar in se s kolesoma, ki sva ju imela s seboj, odpeljala proti središču mesta. Noro dober občutek, ko si s kolesa ogleduješ pristanišče in marino, raziskuješ mesto, medtem pa ti veter mrši lase. Sprehodila sva se po promenadi ob morju (vožnja s kolesom je prepovedana) mimo Nacionalnega arheološkega muzeja Grado.


V središču mesta v bližini morja sva poiskala eno izmed številnih restavracij in se odpravila na kosilo. Čeprav midva nisva imela kopalk s seboj, so mnogi že uživali v valovih Jadranskega morja. Peščene plaže, kot je priljubljena Spiaggia Principale, namreč ponujajo idealno okolje za sončenje, plavanje in vodne športe.



Theme by BD