Social Media

Klevevž na Dolenjskem

Dolenjska ponuja veliko čudovitih naravnih kotičkov, kulturnih znamenitosti in turističnih destinacij. Če iščete idejo, kam pobegniti pred vročimi sončnimi dnevi in mestnim vrvežem, ob tem pa se osvežiti še v vodi, priporočam obisk Klevevža na Dolenjskem. Topli vrelec Klevevž je eden izmed skritih kotičkov v neokrnjeni naravi, obdan s kamni in gozdom, od koder priteče čista voda iz izvira, zato je tukaj prijetno hladno. V soboto sva se tudi midva odpravila sem na izlet.

klevevž, klevevška toplica, šmarjeta, bazen

Nedaleč od Šmarjeških Toplic in Šmarjete se nahaja kraj Klevevž. Prebojno sotesko z manjšimi slapiči ustvarja potok Radulja, ki ima vse leto 24 °C. Voda je ujeta v manjši kamnit bazen in je primerna za kopanje vse leto, zato mu domačini pravijo Klevevška toplica. Ob bazenčku so na novo uredili lep, lesen mostiček; okolica pa ponuja prijetno senco pod drevesi na zelenici, ki jo z dveh strani obdaja potok. Do pred nekaj leti je bil Klevež poznan le domačinom, zdaj pa je zaradi Instagrama postal prava senzacija.

Kako do Klevevža?
Če pridete iz smeri Ljubljana, zapustite AC na izvozu Kronovo in nadaljujte pot v smeri Šmarjete. Če prihajate po avtocesti iz smeri Brežic ali Krškega, zapeljete na izvoz v Dobruški vasi. Nato se peljete proti Škocjanu, skozi vas Zbure in prispeli boste do Klevevža.
 

Ko sva prišla do vasice Grič pri Klevevžu, sva na levi strani zagledala veliko in urejeno parkirišče. Za parkirnino (do 3 ur) sva plača 5 eur. Od tu naprej sva se sprehodila peš mimo grajskega dvorišča ob ruševinah nekdanjega gradu Klevež, o katerem je pisal že Valvasor, nastal pa naj bi v 13. stoletju. Ob sobotah in nedeljah tukaj deluje letni vrt, kjer se lahko osvežite, pod krošnjami dreves pa ohladitev v prijetni senci. Po urejeni potki sva se spustila po hribu navzdol do mlina in naprej do cilja. V času najinega obiska je bilo tukaj veliko ljudi, nekaj se jih je kopalo, nekaj pa nas je prišlo le na obisk.




Če si želite narediti celodnevni izlet ali vikend izlet po Dolenjski, pa najdete nasvete v članku tukaj
Theme by BD