Social Media

Planina Zajamniki

Planina Zajamniki je vse bolj priljubljena in obiskana destinacija na zahodnem delu Pokljuke. Razlogov za to je veliko: lahka dostopnost, nezahtevna pot, čudovita pristna alpska vasica s številnimi pastirskimi stanovi in izjemni razgledi na dvotisočake v Julijskih Alpah. Minuli petek sva se s prijateljico odpravili za izlet na planino Zajamniki, pri čemer sva združili klepet s prijetnim pohodom, na cilju pa občudovali razglede na Bohinj in Triglav.


Do planine Zajamniki vodi več poti, avto lahko pustite na Rudnem polju na Pokljuki, v Zgornjem Goreljku ali na parkirišču Uskovnica. Tega sva izbrali midve. Na pot sva se odpravili po gorenjski avtocesti, nato pa skozi Bled in Bohinjsko Belo. Pri tabli za Pokljuko sva zavili desno in se odpeljali skozi Bohinjsko Češnjico in Srednjo vasjo v Bohinju, strnjeno vasico je hitro zamenjala ovinkasta makadamska cesta (cca. 7 kilometrov). Kakšen kilometer pod planinskim domom na Uskovnici sva nekje ob strani ceste pustili avto in se dalje odpravili peš.

Pot do Zajamnikov je lahka, nenaporna. Večinoma poteka po gozdu, vsake toliko pa se odpre pogled na alpske vasice s čudovitimi lesenimi in kamnitimi hiškami z lesenimi polkni, na travnikih z ograjami, kjer se pasejo konji, ovce, kravice in pujski. Številne hiške so čudovito urejene. Pot sva nadaljevali po kolovozu ob travnikih in izjemnih razglednih mimo koče na Uskovnici in kapelice, tam pa sva se odpravili desno. Po nekaj manjših vzponih in spustih sva po manj kot 1 uri hoje prispeli do Zajamnikov.


Zajamniki so čudovita razgibana planina na 1280 metrov nadmorske višine s pastirskimi hiškami oz. pastirskimi stanovi, ki razpotegnjene stojijo po planini kot v ravni liniji. Povzpeli sva se na vrh po že obljudeni ozki stezi, od koder je pogled na Zajamnike najlepši, pogled pa seže vse do Bohinjskega jezera, Vogla do Triglava. V poletnem času zaradi stanov in kravic na paši spominja na Veliko planino. Če potrkate na vrata, pa vam pri številnih hiškah postrežejo s kislim mlekom. 


Spustili sva se nazaj do hišk in poiskali kotiček v travniku, kjer sva iz nahrbtnika potegnili malico. Nazaj gredoč sva se ustavili še na planinski koči na Uskovnici. Čeprav so bile poletne počitnice, na planini ni bilo gneče, kljub turobni napovedi je nekajkrat posijalo sonce in naredil se je prav lep, ne prevroč dan.



Ne glede na letni čas je planina Zajamniki čudovita destinacija za enodnevni (družinski) izlet. A pozor, ker je to del Triglavskega nacionalnega parka, veljajo določena pravila, ki jih moramo obiskovalci upoštevati. 
Theme by BD