Social Media

Izvir reke Krupe v Beli krajini

Končno! Odprte občinske meje. Na zadnjo aprilsko soboto sva izkoristila prost dan, sončno vreme in odprtje meja ter se legalno odpravila na izlet v Belo krajino. Najina postojanka je bil izvir reke Krupe. Nedvomno gre za enega najlepših izvirov ne le v Beli krajini, temveč v naši državi, in nasploh čudovit pravljični kotiček. Kraški izvir pod apnenčasto steno je naravni biser in obvezna postojanka, če se odpravljate v Belo krajino. Izvir reke Krupe z okolico je očarljiv v vseh letnih časih, meni najljubši je ravno pomladi, ko začne narava zeleneti.


Na pot sva se odpravila po dolenjski avtocesti do Novega mesta, mimo Dolenjskih Toplic, skozi Črmošnjice proti Semiču. Vožnja po ozki vijugasti cesti med vinogradi in zidanicami naju je pripeljala do središča mesta, od tam pa še nekaj kilometrov do vasice Praprot. V križišču sva zavila levo in hitro zatem desno. Še en zavoj in prispela sva do na novo urejenega parkirišča, namenjenega tako avtomobilom kot tudi avtodomom. Lepo so uredili nove lesene ograje, informacijske table, wc in koše za smeti. Pot do izvira je sedaj zaprta za promet, zato sva parkirala in se dalje odpravila peš.



Sledila sva smerokazom mimo hiše in že po nekaj desetih metrih zagledala pravi raj na zemlji. Izvir Krupe je eden najlepših izvirov v Beli krajini, če ne kar v Sloveniji. Pod belo, 30 metrov visoko steno iz apnenca na površje priteče reka, ki je dobila ime Krupa. Četudi teče le poltretji kilometer (in se v kraju Gradac izvira v Lahinjo) je bila nekoč pomembna reka, na kateri so delovali mlini in žage. Danes pa je priljubljena turistična destinacija v vseh letnih časih in prijeten kotiček, umaknjen od mestnega vrveža.


Z lesenega pomola sva se navduševala nad idiličnimi prizori. Na leseni klopci sva posedela in si ob žvrgolenju ptičev v daljavi in žuborenju rečnega toka polnila baterije. Na novo je postavljeno rdeče srce omogoča fotografiranje s to čudovito naravno kuliso v ozadju.


Za mlinom in staro hišo sva se po lesenem mostičku spustila do otoka, kjer se v strugi poigravajo sence krošenj ob prvem pomladnem soncu. Lahko se sprehodite čisto do reke in občudujete brzice, ki jih ustvarja umetno narejen jez.


Sledila sva smerokazom in se po gozdni potki ob rečnem toku odpravila nekoliko nižje, kjer sva zagledala novo brv. Sprehodila sva se po njej in se na drugi strani reke povzpela do razgledne točke, ki ponuja čudovite razglede. Slab kilometer naprej po gozdni stezici sva prispela do Judovske hiše, kraške jame iz obdobja kamene dobe. Nizek, polkrožni vhod je poraščen z gozdnim rastjem in delu prav skrivnostjo. Jama je zaščitena kot naravni spomenik. Ob božiču lokalno društvu v njej uprizori jaslice, ki so menda čudovite za ogled.

Če se odpravljate v Belo krajino, predlagam, da vključite v svoj izlet izvir reke Krupe. Od tukaj se lahko odpravite na raziskovanje še drugih zakladov tega dragulja Slovenije. Več predlogov za izlet v Beli krajini najdete v povezavi.
Theme by BD