Social Media

Lahkih nog po Ivančni Gorici naokrog

Verjetno je za marsikoga Ivančna Gorica le ena izmed občin, skozi katero se pelje z Dolenjske proti Ljubljani oziroma obratno. Dobra strateška lega ob avtocesti je zagotovo razlog vse večje poseljenosti v zadnjih nekaj desetletjih. Številni pa ne vedo, da je občina zelo velika in raznolika ter bogata z naravnimi, kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi. Je veliko več kot le gručasto naselje hišk, ki jih vidimo z avtoceste. Zaprtje občinskih meja je tudi naju spodbudilo, da sva po enem letu življenja v tej občini začela z raziskovanjem okoliških vasic. Odkrila sva čudovite kotičke ob reki Krki, številne kmečke turizme, ranč s konji, čudovito razgledne točke na Gradišču, Polževem in Obolnem, sprehajalne poti, Jurčičevo domačijo, učni čebelnjak na prostem in čajnico (prodajalno zelišč) v najstarejšem samostanu v Sloveniji.


1 Višnja Gora

Če se boste odpravili na raziskovanje občine Ivančna Gorica, predlagam, da je vaša prva postojanka Višnja Gora. Midva sva zapustila avtocesto Ljubljana–Novo mesto na izvozu Višnja Gora. Po nekaj metrih sva v bližini železniške postaje zagledala kip polža in zavila proti staremu mestnemu središču. Cesta naju je vodila v hrib čisto ob hiškah, ki se držijo tesno ena ob drugi. Parkirala sva pri cerkvi sv. Ane in se peš odpravila na potep, pri Valvazorjevem vodnjaku sva zagledala še enega mini polža, priklenjenega na verigo, ki je simbol mesta. Nasproti cerkvice stoji nekdanja stara šola, v kateri nastaja Hiša kranjske čebele. 


Ob hiši je postavljeno obeležje kranjske čebelice, na spodnji strani ceste pa je urejen park medovitih rastlin z učnim čebelnjakom. Lesene panjske končnice krasijo lepe ilustracije iz Jurčičeve humoreske Kozlovska sodba v Višnji Gori, ob katerih sva se nasmejala in spomnila zgodbe. Odločila sva se še za vzpon do nekdanjega gradu. Sledila sva markacijam in urejenim kažipotom in se po nekoliko vzpenjajoči se pešpoti odpravila do razvalin gradu.


2 Slap Kosca

Na regionalki Višnja Gora–Ivančna Gorica sva se večkrat peljala mimo smerokaza za slap Kosca in si velikokrat rekla, da ga enkrat obiščeva. Tokrat je bil pravi čas, da raziščeva ta del občine. Sledila sva smerokazu, asfalt je hitro zamenjal makadam, parkirala sva pri njivi (parkirišča tukaj ni) in se odpravila po potki ob njivah in travnikih do gozda. Ko sva zagledala rečno strugo, sva se držala leve strani poti. Verjetno bi se tukaj lahko odločila za lažjo ali težjo pot (gre sicer za krožno pot), midva sva nevede izbrala težjo, ker sva spregledala oznake. Pot naju je vodila mimo lovske opazovalnice po lesenih mostičkih in brveh ob strugi, zadnji del poti pa po strmih stopnicah in kamnih pod mogočno lehnjakovo steno, od koder sva občudovala slap. Četudi sama pot ni preveč zahtevna, je športna obutev priporočljiva, saj je zaradi vlage kamenje spolzko. Slap Kosca je super družinska izletniška destinacija v vseh letnih časih, zlasti poleti, saj je tukaj prijetno hladno.

3 Jurčičeva domačija na Muljavi

Tudi Muljava, majhna vasica, znana po pisatelju in časnikarju Josipu Jurčiči, sodi pod občino Ivančna Gorica. Ustavila sva se na Jurčičevi domačiji. Pred njo stoji doprsni spomenik pisatelja, ki nama je povedal, da sva na cilju. Že sama hiška je vredna obiska, saj prikazuje kmečko hišo 19. stoletja, v njej sva si ogledala vežo s črno kuhinjo in ognjiščem, kamro, štiblc, zraven hiše – v podaljšanem manjšem hlevu – je pa Jurčičeva spominska soba, v kateri so predstavljena pisateljeva dela. 


Nasproti hiške je kozolec, v katerem je etimološki muzej. Zanimiva je tudi Krjavljeva koča, majhna lesena bajta, ki predstavlja življenje najrevnejšega sloja slovenskega prebivalstva iz 19. stoletja. Na travniku oz. naravnem amfiteatru pa poleti uprizarjajo Jurčičeva dela.

Na Jurčičevi domačiji se bo to leto precej dogajalo, saj praznujemo 140-letnico njegove smrti, vlada je namreč leto 2021 razglasila za Jurčičevo leto. Jurčiča verjetno številni poznajo po humoreski Kozlovska sodba v Višnji Gori, prvem slovenskem romanu Deseti brat, prvi slovenski tragediji Tugomer ali literarnem delu Jurij Kozjak.

 



4 Vas Krka

Po gozdu sva prispela do polj in travnikov in pot nadaljevala proti Krki, dolenjski vasici, ki je širši Sloveniji postala znana pred leti zlasti zaradi televizijske nadaljevanke. Gre za manjšo vasico, zato sva avto parkirala pred trgovino in se peš odpravila naokrog. Razgledovala sva se ob lepo urejenih starejših hiškah in napisih pred domačijami, ki prikazujejo domove likov iz televizijske nadaljevanke. Smerokaz naju je vodil do struge Krke, kjer so čudoviti slapovi, v daljavi pa se vidi zvonik. Čudovit prizor za fotografijo. Ob petju ptic in žuborenju zelene Krke sva na drugem bregu opazila prikupen mostiček in teraso. Sprehodila sva se do tja in ugotovila, da gre za domačijo Javornik, kjer postrežejo najboljše postrvi v romantičnem naravnem ambientu tik ob reki Krki pod krošnjami dreves, ob hortenzijah in lesenem mostičku. Obvezen postanek!

5 Izvir reke Poltarice

Namenila sva se proti izviru Krke, v vasici Gradiček pa sva odkrila izvir reke Poltarice, prvega pritoka reke Krke. Manj znanja in manj oblegana turistična točka, a vseeno čudovita postojanka v vročih dneh. Na urejenem makadamskem parkirišču sva pustila avto in se po travniku odpravila na krajši sprehod do Krške jame in izvira Krke.


6 Izvir reke Krke in Krška jama

Do jame in izvira vodi tlakovana potka, zadnjih nekaj metrov pa urejene, kamnite stopnice. Zelena »dolenjska lepotica«, ki nosi ime po vasici, v kateri izvira, je s svojimi 96 km druga najdaljša slovenska reka. Vhod v Krško jamo je zagrajen z mrežo, obisk jame je možen le z vodičem. Pred jamo je kraški izvir reke Krke, gre za čudovit kotiček, skrit pred očmi množice, obdan s krošnjami dreves in nekaj klopcami. Prijetna destinacija.


7 Park Loka, Zagradec

Na lokalni cesti proti Žužemberku sva se ustavila v kraju Zagradec. Pri leseni hiški Kašča sva parkirala avto na velikem makadamskem parkirišču. Pod kaščo je lep, urejen amfiteater, mimo njega pa se spusti potka do struge. Najprej sva zaslišala žuborenje, po nekaj prehojenih metrih pa tudi zagledala Krko. Ob strugi je kar nekaj ravnine, lesena hiška – lokal s teraso in odrom, puhasta travica, lesen mostiček in privezan kajak. Poleti je to odlična destinacija za piknik v naravi, domačini pa se tukaj hladijo in kopajo.


8 Cistercijanski samostan Stična

Predlagam, da pot nadaljujete nazaj v smeri Ivančna Gorica in se odpravite proti Stični, kjer že vse od 12. stoletja stoji cistercijanski samostan. V njegovem skriptoriju je nastal eden najstarejših zapisov, ki vsebuje besedila v slovenskem jeziku, tj. stiški rokopis. Ker imava do Stične res blizu, se sem večkrat zapeljeva s kolesom. Tokrat sva se odpravila kot turista. Ogledala sva si križni hodnik in jedilnico menihov, ki je nekaj posebnega zaradi štukatur na stropu, v sosednji zgradbi pa sva si ogledala muzej krščanstva. V čajnico in zeliščno prodajalno patra Ašiča pa sva se odpravila po nakupih. Med policami in posodicami zelišč pa tako prijetno diši, da sva za nekaj trenutkov ostala v čajnici in popila čaj.

9 Lavričeva koča na Gradišču

Peš iz Stične, s kolesom ali pa z avtom skoraj do vrha. Gradišče je v vseh letnih časih priljubljena postojanka domačinom in turistov. Midva sva avto parkirala na urejenem makadamskem parkirišču in se zadnjih 500 metrov odpravila peš. Pot je ves čas lepo urejena s puščicami, tako da boste brez problema našli. Na jasi najdemo cerkev sv. Miklavža, ob njej pa Lavričevo kočo. Najmlajši bodo uživali na igrišču in ob lesenih skulpturah. Midva pa sva si privoščila kavo s čudovitim razgledom na Ivančno Gorico in okoliške griče.



10 Turistična vas Pristava

Skozi vasici Mekinje in Dobrava sva se odpeljala do Pristave nad Stično, ki naju je z urejenostjo, čudoviti razgledi in svojo zgodbo takoj navdušila. Štiri kmetije so se z medsebojno pomočjo in sodelovanjem združile v samooskrbno turistično vas, ki ponuja lokalno kulinariko, prenočišča, uredili so čudovit piknik prostor in park za kampiranje s šotori ali z avtodomi. V jasnem vremenu seže pogled vse do Gorjancev na eni in do Kamniško-Savinjskih Alp na drugi strani.



Theme by BD