Social Media

5 predlogov za enodnevni izlet čez mejo

Bližajo se zimske počitnice, vreme pa je že prijetno spomladansko. Primerno za enodnevni pobeg čez mejo. Tukaj je seznam mojih 5 predlogov, kam se lahko odpravite v naslednjih dneh.


Grožnjan, Hrvaška 
Grožnjan je moja najljubša istrska vasica, priljubljena v zimskem in poletnem času. Mesto, ki leži v notranjosti Istre, ne nosi zaman imena »mesto umetnikov«. Iz Ljubljane je do Grožnjana 130 km, pot traja cca. 1,5 uro in je odlična destinacija za enodnevni izlet. Po mejnem prehodu Dragonja se začne vožnja po istrskih vasicah. Ko prispete na vrh hriba in pred seboj zagledate parkirišče, ste na končni destinaciji. Od tukaj najprej se je potrebno odpraviti peš. Predlagam sprehod med kamnitimi hišicami pod krošnjami starih, mogočnih listavcev. Ozka, tlakovana pot je krožnjo speljana. Le sledite potki, ne morete se izgubiti. Pritličja tipičnih istrskih hiš so preurejana v galerije, hiške pa očarajo s pastelnimi toni polkn in vrat. Priporočam kosilo v kateri od restavracij, moj – potrjeni – izbor so testenine z istrskimi tartufi. Več pa tukaj


Otok Burano, Italija 
Nekaj pravljičnega je v pisanih italijanskih vasicah z barvitimi hiškami. Otok Burano v Beneški laguni nam je dokaj blizu in – če se odpravite zgodaj zjutraj od doma – primeren za enodnevni izlet (iz Ljubljane je 240 km oz. cca. 2,5 uri). Zapeljete se v smeri proti mejnemu prehodu Vrtojba (Nova Gorica), avto parkirate na parkirišču Punta Sabbioni in se z vodnim taksijem (vaporettom) odpeljete proti otoku. Vožnja traja dobrih 15 minut. Otok je majhen, hitro obvladljiv in zelo privlačen, saj ima toliko lepih detajlov; od poslikav na fasadi, trgovinic s prikupnimi suvenirji, hišnih številk, narejenih iz keramičnih ploščic, do mini dekoracije ob rožah na okenskih policah. Za raziskovanje otoka ni potrebnega nobenega zemljevida, sledite poti ob kanalih. Več pa tukaj



Trakoščan, Hrvaška 
Če ste za umik v naravo, radi pa imate gradove, priporočam obisk gradu Trakoščan. Do gradu vodi cesta skozi redkeje poseljene vasice. Ko se gozd konča, boste na levi opazili parkirišče (ki je plačljivo). Grad in njegova okolica (park z jezerom) sta čudovita. Priporočam ogled notranjosti dvorca, nato pa še sprehod okoli jezera. Okrog jezera vodi 5 km dolga krožna makadamska sprehajališča pot, učno pot so poimenovali Vilinska pot. 
V bližini je čudovit interaktiven Muzej krapinskih neandertalcev. Več pa tukaj


Po Rilkejevi poti, Italija 
Če ste za krajši (in nenaporen) sprehod, malo umetnosti in veliko morja, priporočam sprehod po Rilkejevi poti ob Tržaškem zalivu. Na avtocesti skozi mejni prehod Fernetiči sledite oznakam za Sesljan. Tam (brezplačno) parkirate avto in se odpravite po Rilkejevi poti, lepo urejeni dvokilometrski poti, ki vodi po kraškem robu apnenčaste stene do devinskega gradu. Ves čas se odpira pogled na neskončnost modrine Jadranskega morja. Po dobre pol ure hoje prispete do gradu Devin. 
V bližini sta vredna ogleda tudi mesto Portopiccolo in grad Miramare v bližini Trsta. Več pa tukaj.



Celovec, Avstrija 
Čez gorski prelaz Ljubelj prispete v Celovec prej kot v dveh urah (85 km, vinjeta ni potrebna). Celovec je simpatično mesto s čudovito arhitekturo, ki je v zgodovini Slovencev igralo pomembno vlogo, danes pa nanj velikokrat pozabimo. Predlagam, da obiščete razgledno točko Pyramidenkogel, ki stoji na vrhu hribu Jedvovca. Do vrha se odpravite peš ali z dvigalom, nazaj pa se spustite po toboganu. Z vrha je čudovit razgled na Vrbsko jezero. Kasneje se odpravite še na potep po ulicah mestnega jedra ali na kosilo ob Vrbsko jezero. Več pa tukaj.

Theme by BD