Social Media

Jesen na Rogli – Pot med krošnjami

Letošnja jesen je postregla s kar nekaj izredno toplimi in sočnimi dnevi. Ker jih med tednom opazujem skozi okno v službi, jih toliko bolj cenim ob koncu tedna, ko uživam v brezskrbnih sobotah in nedeljah. Točno takšna je bila prejšnja sobota, zato sva mestni vrvež zamenjala s svežim zrakom na 1500 metrih nadmorske višine. Odpravila sva se na Roglo, moj najljubši kotiček v Sloveniji, na katerega me vežejo nostalgičnimi spomini iz otroštva, kjer smo preživljali vsako zimo. Poseben razlog za obisk pa je bila tudi Pot med krošnjami, ki sva jo želela doživeti. 


Svež zrak, sončen dan, 16 stopinj Celzija so bili zagotovo razlogi, ki so – poleg naju – prepričali več tisoč ljudi, da smo se ta dan pripeljali na Pohorje. Gneča je bila res velika in parkirišče čisto polno, a smo se obiskovalci kar porazgubili po celi planoti, saj omogoča Rogla številne dejavnosti. 


POT MED KROŠNJAMI

Waaaw, Pot med krošnjami je res odlično doživetje. Je lesena krožna pot iz duglazije in macesna med krošnjami oziroma vrhovi iglavcev. Začne se za prodajalno kart, konča na istem mestu, le da v prodajalni izdelkov. Pot je ravna in povsem nezahtevna (primerna za mamice z vozički ali invalidne osebe), dolga 1 km, prepletena s številnimi interaktivnimi postojankami, namenjenimi otrokom (in malo večjim otrokom), ki prikazujejo rastlinstvo, živalstvo in kamninsko zgradbo Pohorja. Vmes pa pot popestrijo »igrala«, midva sva imela pa še to srečo, da sva na poti ujela simpatično veveričko. 



Po približno dveh tretjinah poti se nahaja 37 metrov visok opazovalni stolp. Do vrha vodi spiralna pot z rahlim (6 %) naklonom. Že sama konstrukcija stolpa naju je očarala, pogledi, ki se prikazujejo višje, kot sva se vzpenjala, pa so čudoviti. Vidi se do Zreč, vidijo se obronki travnika ob gozdu, kjer vodi pot do Lovrenških jezer, vidijo se okoliške vzpetine in strehe apartmajskega naselja na Rogli. 



Pot med krošnjami je luštna in inovativna popestritev Rogle, vredna obiska (vstopnina je 10 eur, ponujajo popust na skupine in družinske vstopnice). Vsekakor zanimiva dogodivščina za otroke in odrasle. Ni adrenalinska pot, vsekakor pa vas ne sme biti strah višine.



ZANIMIVOSTI: 

‒ višina razglednega stolpa: 37 m, 
‒ premer stolpa: 22 m, 
‒ stolp sestavlja 9 stebrov, 
‒ 280 t porabljenega jekla, 
‒ 112.000 vgrajenih vijakov, 
‒ 755 kubičnih metrov uporabljenega lesa. 


LOVRENŠKA JEZERA 

Po ogledu Poti med krošnjami sva se odpravila še do Lovrenških jezer. Pot je nezahtevna, hodila sva po vrhu planote z rahlimi vzponi in spusti, po travnikih, po gozdu. Za vsako smer sva potrebovala eno uro in 20 minut (od hotela). Lovrenška jezera so majhna jezera, ki so nastala zaradi šotnega barja, porastla pa so z nizkim rušjem. Med njimi vodi lesena pot, lep pa je tudi razgled iz opazovalnega stolpa. Ob jezerih so lesene klopce, kjer sva posedela in uživala sončni dan in alpski zrak. 



Theme by BD