Social Media

Bled – kremšnite, klopca ljubezni in Vintgar

Bled je majhno, a luštno gorenjsko mestece, kjer po zelenomodrem jezeru ob vznožju najvišjega vrha Karavank vozijo pletne, na otoku sredi jezera pa stoji cerkvica z zvonom želja. Od tod izvira tudi najbolj priljubljena slovenska sladica »kremšnita«. Eden najstarejših in najlepših turističnih krajev pri nas je ujet v ledeniško oblikovano pokrajino ob vznožju Julijskih Alp. V vseh letnih časih privablja turiste, tudi to nedeljo, prvo jesensko v letošnjem letu, je bilo tako.


V lepem, sončnem dnevu se zdi Bled kot pravljično mesto, ujeto v neokrnjeno naravo. Svojevrstno, nepozabno doživetje je obisk otoka na Blejskem jezeru. Po jezeru vozijo tradicionalni čolni, imenovani pletne, ki še danes izgledajo tako kot nekoč. Zaveslajte do otoka sami ali pa to delo prepustite mojstrom. 


Grad Bled

Na strmi pečini se bohoti grad. Do njega vodi več poti – lahko se povzpnete iz centra po nekoliko strmi peš poti, do gradu pa vodi tudi cesta za gradom. Midva sva parkirala na parkirišču pod gradom. Bila sva zgodnja, zato sva na grad prišla pred štirimi avtobusi azijskih turistov. Grad ponuja čudovit razgled na jezero, okoliške gore in neokrnjeno naravo Triglavskega narodnega parka v daljavi. Midva sva z dvorišča gradu opazovala čudovit razgled, nato pa sva se odpravila na jutranjo kavo v grajsko kavarno. Sledil je sprehod med grajskimi sobanami, kjer sva obudila zgodovino ne le Gorenjske, temveč cele Slovenije, obiskala vinsko klet, kovačnico in grajsko tiskarno. Poleg 200 let stare »preše« oziroma stiskalnice, ki ponazarja, kako so tiskali nekoč, me je navdušil tudi Puharjeva camera obscura.

Vstopnina: 11 eur
Priporočen čas obiska: 1,5–2 uri
Odpiralni čas: vse dni v letu med 8.00 in 18.00/21.00 (odvisno od meseca)
Parkiranje: pod gradom je brezplačno parkirišče, pri gradu je cena parkiranja 3 eur/2 uri.

Navdušila naju je Puharjeva camera obscura.



Po razgled na Veliko Osojnico

Odpeljala sva se proti kampu Zaka in tam parkirala. Od tukaj sva se odpravila na pot do razgledne točke. Prvi razgled na otok in mesto se odpira na Ojstrico (611 m), do kamor je 20 minut hoje iz kampa, še lepša razgleda pa ponujata Mala Osojnica (691 m, 15 minut hoje z Ojstrice) in Velika Osojnica (756 m). Velika Osojnica je znana tudi po klopci ljubezni oz. klopci s srčkom. Pot sicer ni prezahtevna, je pa potrebna primerna obutev, zlasti v mokrem, saj je teren zbit s kamni, ki so lahko (zlasti v mokrem) spolzki. Je pa razgled z Velike Osojnice čudovit in se res splača 40-minutna hoja v strm breg. 

Pakiranje: parkiranje v kampu Zaka stane 3 eur/uro.
Priporočen čas obiska: 2 uri (vzpon na Ojstrico in Veliko Osojnico)

Pogled na Blejski otok z Ojstrice (611 m).

Pogled na Blejski otok z Velike Osojnice (756 m).

Na Bled na kremšnito 

Ustavila sva se v kampu Zaka in se vsedla na veliko teraso, kazalci so kazali proti 14. uri in sonce je prijetno grelo. Naročila sva si kavo in kremno rezino (kremšnito). Na Bledu brez tega pač ne gre. Bled je namreč zibelka sladice iz testa, jajčne kreme, smetane in vrhnje plasti testa, posute z mletim sladkorjem, pripravljene po skrivnostnih receptih.


Blejski Vintgar

Le streljaj iz središča mesta, približno 4 km severozahodno od Bleda, leži soteska, ki jo je izdolbla reka Radovna. Odpravila sva se na pot proti naselju Gorje, smerokazi z napisom Blejski Vintgar so naju usmerjali po pravi poti. Parkirala sva na urejenem makadamskem parkirišču in se odpravila po 1,6 km dolgi poti. Gre za nezahtevno pot nad vodnimi brzicami. Stene soteske, ki jo je izdolbla reka, se mestoma zožijo in spet razširijo. Leseni mostovi in galerije vodijo tik ob strugi in nekajkrat tudi nad brzicami in tolmuni. Soteska se konča s strmim in glasnim 16-metrskim slapom Šum.

Vstopnina: 10 eur
Priporočen čas obiska: 2 uri
Odpiralni čas: od 7.00 oz. 8.00 do 18.00 oz. 19.00 (odvisno od meseca)
Parkiranje: 5 eur/dan




Theme by BD