Social Media

Velika planina med zadnjimi zaplatami snega in prvimi žafrani

Jeej, prvi spomladanski konec tedna! Vremenoslovci so napovedovali sončno soboto in visoke temperature. Zato sva se odločila, da se odpraviva na svež zrak. Preletela sva najin checklist kotičkov, ki jih namerava obiskati v kratkem, in se odločila za (meni najljubšo) planoto v Kamniško-Savinjskih Alpah. To je Velika planina, ki je odlična pohodniška destinacija v vseh letnih časih. Konec pomladi na planoti zadonijo kravji zvonci, hiške, pokrite s smrekovimi skodlami, naselijo pastirji, planota pa postane prava planšarska vas. Tokrat je bila Velika planina še odeta v zadnje zaplate snega, a so na prisojnih travnikih že zacveteli prvi znanilci pomladi – žafrani.


Na Veliko planino sva se odpravila iz Ljubljane skozi mesta Trzin, Mengeš, Kamnik in čez prelaz Črnivec. Če se odločite za vožnjo z nihalko, sledite oznakam za Kamniško Bistrico. Midva sva se odpeljala do prelaza Volovljek in za okrepčevalnico Kranjski Rak zavila levo po makadamski poti. Pri kamnolomu sva parkirala avtomobil in se naprej odpravila peš. 


Skozi gozd sva po strmi hoji po dobrih 30 minutah prišla na Malo planino, ki je že odeta v žafrane. Lesenih hišk še niso naselili domačini, iz dimnikov se še ne kadi, napajalniki vode za živino so še prekriti z debelo plastjo ledu. Se je pa iz planinskega doma razlegal glas dobrovoljnih ljudi, ki so si ravno privoščili počitek. Otroci so brezskrbno tekali po zelenicah in nabirali žafrane. 


Mimo Domžalskega doma sva se odpravila proti Veliki planini, do katere je vodila pot, pokrita s snegom. A to ni motilo številnih obiskovalcev – tako slovenskih kot tujih – da se ne bi odpravili v gore. Četudi je bila še nekoliko zasnežena, moram priznati, da sem tokrat doživela najbolj jasno in sončno nebo. 


Krožna pot po planoti ponuja sprehod med kapelico Marije Snežne, Preskarjevim muzejem (ki je odprt od junija do septembra), znamenito jamo Vetrnico, planšarskim naseljem in klopco ljubezni. 



Ko sva se vračala proti Mali planini, sva obiskala Domžalski dom, kjer sva si namesto prave planšarske malice (kislo mleko z žganci) privoščila gobovo juho z žganci in ričet. Za sladico pa obvezno slastne skutine štruklje.
Theme by BD