Social Media

Grad Snežnik na Notranjskem

Pomladni žarki, vse daljši dnevi, polna glava službe in drugih obveznosti ... čas je bil za pobeg na drugi konec Slovenije in za nov izlet. Na čudovit grad Snežnik. Zaradi slabo propustnega kraškega apnenca se je ob Bloški planoti razvil prav poseben in zanimiv svet, z edinstvenimi geografskimi značilnostmi, ki jih drugod po Sloveniji ni.  Le streljaj iz občine Bloke stoji čudovit grad Snežnik, eden najlepših v Sloveniji.


Grad Snežnik je bil nekoč čudovita poletna lovska rezidenca, danes pa je pravljični dvorec, ki je skrit v osrčju notranjskih jasic, obdan s travniki in visokim drevoredom. Grad z očarljivo okolico, odmaknjen od mestnega vrveža, vabi k umirjenosti in spokojnosti v neokrnjeni naravi. Že vožnja skozi drevored in prvi pogled na grad sta naju prevzeli. Travnik ob dvorcu je bil čisto rumen od cvetočih trobentic, v ribniku okrog gradu se je zrcalil beli grad.


Ogledala sva si grad v štirih nadstropjih in njegove bogate grajske sobane. Hitro sva ugotovila, da grad ni čudovit le od zunaj, pač pa v sebi skriva ogromno lepih predmetov, ki so zgodovinskega in kulturnega pomena. 



Na gradu je ogromno lovskih trofej, saj je zadnja tukaj živeča družina uporabljala grad za lovsko rezidenco, v poročni sobi je eden izmed petih najstarejših klavirjev v Sloveniji, v kleti prvi primerek hladilnika, kot so ga uporabljali nekoč. V knjižnici na mizi najdemo luteransko Biblijo. Na steni v jedilnici je ohranjen jedilnik, kaj so jedli knezi in kaj služinčad. Saloni in spalnice knezov Hermana in Ulrika s pristnim pohištvom orisujejo življenje na gradu in živo pričajo, kako so živeli nekoč. Posebne so egipčanska soba, soba s pohištvom iz splitskega črno luženega hrasta, soba z biljardom in gledališkim kotičkom.


Da so bili graščaki veliki ljubitelji Benetk, pa pričajo slike iz Benetk, tla v tretjem nadstropju so narejena po vzoru Markovega trga v Benetkah, strop pa krasijo lestenci iz muranskega stekla. Grad Snežnik je res pravljični – obiskovalce očara s svojo bogato notranjosti, lepim pročeljem in čudovito okolico. Lepo se je ob tako doživetem pripovedovanju in tako luštnem ambientu vrniti več sto leti v preteklost in odkrivati zgodovino kraja in knezov.



Theme by BD