Social Media

7 čudovitih enodnevnih izletov po Sloveniji

Končno so se začele jesenske počitnice! Jesen nam je že postregla s čudovitimi barvami na krošnjah dreves, kot kaže, pa se nam v naslednjih dneh obeta nekaj sočnih in toplih dni. Proste dni lahko izkoristimo za odkrivanja znanih in manj znanih kotičkov Slovenije. Pripravila sem predlog za 7 odlični (mogoče manj znanih) enodnevnih izletov po Sloveniji, kjer boste odkrivali izvire in druge naravne znamenitosti, gradove, kulturo in preteklost. Na izbranih lokacijah se (v večini) nahajajo otroška igrala in zanimivosti za družine z majhnimi otroki. Večina stvari pa je tudi brezplačnih.


1 Vasici Krka in Muljava

V občini Ivančna Gorica se nahajata vasici Krka in Muljava. Prva je širši Sloveniji postala znana zlasti pred leti zaradi televizijske nadaljevanke. Gre za manjšo vasico, kjer izvira reka Krka, kasneje pa naredi na svoji poti nekaj brzic. Obiščite izvir reke in si oglejte kraško jamo. Do jame in izvira vodi tlakovana potka, zadnjih nekaj metrov pa urejene, kamnite stopnice. Zelena »dolenjska lepotica« je s svojimi 96 km druga najdaljša slovenska reka. Vhod v Krško jamo je zagrajen z mrežo, obisk pa je možen le z vodičem. Pred jamo je kraški izvir reke Krke, čudovit kotiček, skrit pred očmi množice, obdan s krošnjami dreves in klopcami. Prijetna destinacija. 


V sosednji vasi Muljavi se je rodil pisatelj in časnikar Josip Jurčič. Ustavite se na njegovi domačiji. Pred njo stoji doprsni spomenik pisatelja. Že sama hiška je vredna obiska, saj prikazuje kmečko hišo 19. stoletja, v njej pa si lahko ogledate vežo s črno kuhinjo in ognjiščem, kamro, štiblc, zraven hiše – v podaljšanem manjšem hlevu – pa je Jurčičeva spominska soba, v kateri so predstavljena pisateljeva dela. Več pa v članku tukaj

V bližini (Šentvid pri Stični) pa je nedavno svoja vrata odprl park »Cukarca«, kjer bodo otroci res uživali na dveh plezalnih stenah, gozdni doživljajski učni poti, v adrenalinskem in kolesarskem parku.


2 Pomnik miru Cerje

Na robu kraške planote v občini Miren – Kostanjevica na krasu, tik ob meji z Italijo, stoji vrh Cerje, kjer so pred leti postavili 25 m visok pomnik miru v obliki sedem etažne trdnjave, na vrhu katere ponosna plapola slovenska zastava. Lokacija je čudovita, saj se od tukaj odpirajo razgledi na vse strani neba; na Jadransko morje, na Novo Gorico, Podsabotin in Furlansko nižino v daljavi, na mogočne Julijske Alpe in na bližnjo Vipavsko dolino. Na spodnji strani zgradbe je lokal z veliko teraso. V notranjosti so razstavljena likovna dela in najpomembnejši mejniki slovenske zgodovine. V najvišjem nadstropju je pokrita ploščad, ki ponuja razglede na pokrajino in simbolizira pogled v svetlo prihodnost. Več pa v članku tukaj.

Vstopnina: 4 eur, za otroke 2 eur



3 Rakov Škocjan

Rakov Škocjan je kraška kotlina, po kateri teče ponikalnica Rak, ena od sedmih ponikalnic reke Ljubljanice. V različnih delih leta obiskovalca navduši s svojevrstno podobo. Jeseni je struga reke suha, zato se lahko po njej sprehodite. Obiščite Tkalčevo jamo, Veliki naravni most, Mali naravni most in Zelške jame. Celoten naravni park je zelo lepo urejen, najdete klopi in mize, usmerjevalne table vodijo obiskovalce do želenih zanimivosti, informacijske table pa jih nazorno pojasnijo. Rakov Škocjan je vsekakor opravičeno uvrščen na seznam Svetovne naravne dediščine UNESCO. Več pa v članku tukaj.

Vstopnina: brezplačno


4 Rogla

Rogla je naselje in znano smučarsko središče na Pohorju na nadmorski višini okoli 1500 metrov. Je odlična destinacija za obisk v katerem koli letnem času. Odpravite se na sprehod do Lovrenških jezer. Pot po travnikih in gozdu je nezahtevna, z nekaj rahlimi vzponi in spusti. Za eno smer boste potrebovali cca 1,5 ure (od hotela). Lovrenška jezera so nastala zaradi šotnega barja, porastla pa so z nizkim rušjem. Med njimi vodi lesena pot, lep pa je tudi razgled iz opazovalnega stolpa. Ob jezerih so lesene klopce, kjer lahko uživate ob soncu na alpskem zraku. 

Posebna atrakcija na Rogli pa je Pot med krošnjami, lesena krožna pot iz duglazije in macesna med vrhovi iglavcev. Pot je ravna (primerna za vozičke ali invalidne osebe), dolga 1 km, prepletena s številnimi interaktivnimi postojankami, namenjenimi otrokom, ki prikazujejo rastlinstvo, živalstvo in kamninsko zgradbo Pohorja. Vmes pa pot popestrijo »igrala«, z malo sreče pa boste ujeli še simpatično veveričko.

Vstopnina za Pot med krošnjami: 10 eur (družinska vstopnica: 25 eur)


5 Špičnik

Nedvomno ena najlepših in tudi najbolj prepoznanih točk v Sloveniji se nahaja tik ob meji z Avstrijo, v občini Kungota. Gre za posebno cesta med vinogradi, ki se z določenega kota oblikuje v srce. Na sončnih legah Špičnika, kjer pridelujejo bele vinske sorte, se nahaja turistična kmetija Dreisiebner. Nova razgledna terasa ponuja čudovit pogled na vinograde in cesto v obliki srca. Na voljo je nekaj pešpoti in tudi poti posebej prirejenih za nordijsko hojo.

Vstopnina: brezplačno


6 Grad Žovnek in Žovneško jezero

V spodnji Savinjski dolini, na pobočju planote Dobrovelj, stojijo obnovljene ruševine enega najstarejših gradov na Slovenskem, nekoč mogočnega Gradu Žovnek, ki je bil dom gospodov Žovneških, kasnejših Celjskih knezov. Avto parkirajte pod gradom in se cca. 500 metrov sprehodite po enostavni, dobro označeni poti do gradu. Grad domačini zelo lepo urejajo in obnavljajo, izza obzidja pa boste deležni čudovitih razgledov na jezero in okolico. Ustavite se še ob Žovneškem jezeru, ki je pravi kraj predvsem za vse ljubitelje ptic, saj ob njem domujejo številne zanimive vrste ptic. Izlet lahko dopolnite še z vzponom do naselja Dobrovlje, ki je popularna izhodiščna točka za jadralne padalce, s klopce ljubezni pa se lahko navdušujete nad lepotami Savinjske doline. Predlagam, da pohod začnete v Letušu pri osnovni šoli, za pot boste porabili eno uro.

Vstopnina: brezplačno


7 Snežnik in Mašun

Zagotovo eden najlepših gradov pri nas je grad Snežnik na Notranjskem. Že prihod do gradu je veličasten, saj se za kamnitim mostom začne lep drevored. V tem letnem času barve gradu oživijo v sijaju toplih jesenskih barv bližnjih dreves. Nekdanja poletna lovska rezidenca je danes pravljični dvorec, ki je skrit v osrčju notranjskih jas, obdan s travniki in visokim drevoredom, očarljivo okolico, odmaknjen od mestnega vrveža. Oglejte si notranjost gradu ali se odpravite po naravoslovni učni poti Po sledeh živali (0,7 ali 1,4 km dolgi krožni poti). Več o gradu Snežnik pa v članku tukaj.

Po gozdni cesti v smeri proti Mašunu boste po 20 km in n 40 minut prišli do Mašuna, nekdanjega lovskega dvorca, ki so ga uporabljali snežniška gospoda. Na začetku prejšnjega stoletja je dvorec pogorel, ostala sta le oglati in okrogli stolpič. Lokacija je res idilična, srečali pa boste zelo malo turistov.

Vstopnina v grad Snežnik: 8 eur (družinska vstopnica: 15 eur)



Theme by BD