Social Media

Grad Hošperk na Planinskem polju

Še ena čudovita, a manj znana postojanka na Notranjskem se skriva na jugu Planinskega kraškega polja. Gre za razvaline gradu Haasberg oziroma Hošperk.


Ker sva ob lanskem raziskovanju Notranjske izpustila obisk gradu Hošperk (več v članku tukaj), sva tokratne zimske počitnice in odprtje občinskih meja izkoristila za izlet. Na primorski avtocesti sva na izvozu Unec zapustila avtocesto. Po nekaj zavojih in pogledih na poplavljeno Planinsko polje (v tem času je zaradi ogromnih količin vode kraško polje poplavljeno) sva na levi strani med vrhovi smrek že zagledala najino destinacijo. To je bil grad Hošperk na jugu Planinskega polja nad sotesko reke Unice.


Danes so žal od nekdanjega mogočnega baročnega gradu iz 17. stoletja vidne le razvaline. Ob cesti je urejeno makadamsko parkirišče, ruševine s čudovitim arkadnim vhodom pa so obdane z leseno ograjo. Zunanje stene porašča bršljan. Skozi prazna okna se vidi notranje porušene stene, ponekod pa na drugo stran. Okolica je skrbno urejena; nizka trava omogoča sprehod okrog gradu, klopce in mizice vabijo na postanek, ob bližnjem drevesu sta gugalnica in popravljalnica za kolesa. Po manjšem hribčku sva se povzpela za grad. Našla sva ostanke nekdanjega stopnišča, ki vodijo proti gozdu. Tudi z zadnje strani je pogled na ostanke gradu in naseljeno Planinsko polje čudovit.


Zgodovinski viri pravijo, da so grad Hošperk (Haasberg) zgradili v 17. stoletju knezi Eggenbergi, saj je prejšnji grad iz 13. stoletja uničil potres.



Tukaj se lahko ustavite tudi s kolesom. Mimo gradu Hošperk je namreč speljana krožna "grajska" kolesarska pot, ki skozi vasice vodi od gradu Prestranek, mimo gradu Orehek do Predjamskega gradu (zemljevid tukaj).


Na spodnji strani ceste so bili nekoč za škarpo, ki stoji še danes, mogočni vrtovi. Tukaj pa je tudi star grajski hlev, v katerem je danes manjša etnološka zbirka.

Grad Hošperk z lepo urejeno okolico in z zavetrjem dreves je lepa izhodišča točka za sprehod ali kratek oddih v naravi, obvezno pa se tukaj ustavite, če vas pot zanese na Notranjsko. V bližini se nahaja tudi Rakov Škocjan. Več idej za raziskovanje Notranjske pa najdete  tukaj

Theme by BD