Social Media

Rovinj - čudovito obmorsko istrsko mesto

Rovinj, Hrvaška
Rovinj je moje najljubše obmorsko mesto v Hrvaški Istri. Rada se vračam tja, ker me vedno znova očara s svojo barvitostjo in napolni s pozitivno energijo. Razburkani valovi odnesejo skrbi, svež morski vetrič zbistri misli, mediteranska klima pa napolni srce in um. Ne glede na letni čas - Rovinj je vedno tako barvit, topel in romantičen.


Ko smo se vračale z našega potepanja po Istri (več tukaj) proti Sloveniji, smo se ustavile še v Rovinju. Poiskale smo parkirišče zunaj mesta in se peš odpravile proti centru. Pri tem nam je pomagal zvonik. S katere koli strani namreč prihajaš v to čudovito mestece, se pogled vedno ustavi na zvoniku cerkve sv. Evfemije, ki stoji na vrhu hribčka.


Po glavni ulici smo prispele do glavnega trga (Gradski trg), kjer stojijo fontana s kipom Dečka z ribo, številne restavracije in - do zadnje mize zasede - kavarnice s pogledom na marino. Eno od dveh, Poreč ima namreč kar dve. In ravno s te marine je pogled na staro mestno jedro najlepši - no, vsaj meni. Nad številnimi zasidranimi ladjami se v ozadju vidijo hiške raznolikih barv, nad njimi pa se proti nebu dviga zvonik. Skozi - nekoč velika in mogočna - mestna vrata smo vstopile v labirint majhnih uličic. Bele kamnite, gladke (in drseče, zatorej previdno!) stopnice iz brušenega kamna vodijo navkreber do cerkvice, vmes pa je nešteto čudovitih, majhnih butikov, kjer prodajajo spominke, na steno prislonjena kolesa Pony, črni mačkon pa - ne glede na množice turistom - nepremično počiva na predpražniku pred vrati. Staro mestno jedro Rovinja je nastalo na polotoku. To se najlepše vidi, če mesto opazuješ z ladjice. Z morja je pogled na mesto še toliko bolj veličasten. Od cerkvice na hribu proti morski gladini se v nepretrganem krožnem loku nahajajo hiške, ki se oklepajo ena druge. Sprehod med ozkimi uličicami je pravo mavrično doživetje, kajti skorajda je ni barve, ki je tukaj ne bi ozrl.


Fasade hišk, ki se tesno držijo ena druge, so nežnih rumenkastih, oranžnih, rdečkastih, modrin in zelen, oker in roza odtenkov. Prav vsaka hiša pa ima tudi druge barve lesena polkna. V pritličjih hiš so številne trgovinice, lokali, restavracije in najbolj kremaste sladoledne postojanke.


Še nekaj namigov: najboljši sladoled točijo v Gelateria Italia. Lokal Mediterraneo je trenutno najbolj obiskan lokal med mladimi in priljubljena instagram destinacija. Če iščete lepo plažo v okolici Rovinja, je to nedvomno Zlati rt, kjer so na novo uredili plaže pod velikimi krošnjami borovcev z veliko sence, imajo nekaj lokalov, po rtu vodi urejena kolesarska pot, pred vstopom v gozdiček, ki vodi do plaže, pa je brezplačno parkirišče.

Rovinj je pravljično malo mestece, ki ga hitro osvojiš in prehodiš njegove ulice, še hitreje pa ti zleze pod kožo in se zasidra v tvoje srce. Naj bo zgodnji spomladanski, vroč poletni ali poznojesenski vikend, skok čez mejo do Istre in Rovinja je vedno super ideja!



Theme by BD