Social Media

Solčavska panoramska cesta

Solčavska panoramska cesta v Zgornji Savinjski dolini je čudovita gorska pot med pašniki, kmetijami, gozdovi, naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, ki ponuja čudovite razglede na vrtoglave vršace in prelestne doline. Ta zeleni kotiček alpskega sveta predstavlja neokrnjeno naravo in oazo miru. Je super ideja za enodnevni izlet v vročih poletnih dneh, saj so temperature tukaj precej nižje kot v dolini.


V Zgornji Savinjski dolini v osrčju gora leži občina Solčava, ki jo obdajajo Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe. V občini so štiri naselja, to so Logarska dolina, Robanov Kot, Podolševa in občinsko središče Solčava. Vsako naselje je po svoje zanimivo in omogoča več planinskih poti ter pristnih doživetij. Zadnja leta pa je precej pozornosti dobila panoramska cesta, ki je speljana med kmetijami nad Solčavo. Gre za gorsko cesto, ki je večinoma asfaltirana, na posameznih delih pa makadamska. Cesta je namenjena kolesarjem, motoristom, avtomobilom, lahko pa se po posameznih delih poti odpravite tudi peš.


Kako do Solčave?

V Solčavo lahko pridete:
  • s Koroške (skozi Črno na Koroškem in Koprivno),
  • z Jezerskega skozi prelaz Pavličevo sedlo (del poti je speljan po avstrijski strani),
  • iz Ljubljane ali Maribora po avtocesti, izvoz Šentrupert, skozi mesta Braslovče, Mozirje in Luče.


Začetek panoramske ceste

Midva sva pot začela v Solčavi, in sicer dobrih 200 metrov pred centrom Rinka, kjer ima sedež tudi TIC, in sledila smerokazom za Koroško. Odpravila sva se po zeleni poti, ki obsega 21 kilometrov in ima 12 postankov. Gre za krožno pot z začetkom v Solčavi in koncem v Logarski dolini. Pot bi lahko podaljšala (oranžna in modra pot), v tem primeru je dolžina poti 37 kilometrov. 


Pot naju je vodila mimo številnih turističnih kmetij, travnikov in pašnikov ter gozdovih. Najprej sva se ustavila pri kmetiji Rogar, od koder vodi tematska pešpot do Potočke zijavke, kjer so našli bivališče jamskega medveda in ledenodobnega lovca.


Naslednja postaja je bila cerkvica Svetega duha, ki ima čudovito naravno kuliso v ozadju, kajti v daljavi se vidijo sivi vršaci najvišjih hribov v Kamniško-Savinjskih Alpah.


Odpeljeva sva se do izvira kisle vode, gre za mineralni izvir pod Olševo. Parkirala sva na parkirišču in se spustila nekaj 100 metrov v gozd. Do izvira vodi urejena pot. Okrog izvira je od kovin v vodi že vse oranžno. Voda, bogata z železom in ogljikovim dioksidom, ima zelo specifičen okus, mene vonj spominja na zarjavele »šraufe«. Ima pa menda zelo zdravilni učinek.



Malo naprej sva našla čudovito razgledno točko s pogledom na kmetijo Klemenšek in na Logarsko dolino. Poleg informacijskih tabel z imeni vrhov so tukaj tudi leseni ležalniki, kjer je bilo prav sproščeno poležati v soncu in opazovati neokrnjeno zeleno naravo vse naokrog. Tukaj je tudi avtomat, kjer si lahko postrežete s pivom, vodo, jabolčnim zavitkom in domačimi dobrotami s kmetije.


Na koncu sva se, tik preden sva prišla do vhoda v Logarsko dolino, ustavila še pred soteska Lamotje, kjer prebivali zmaj Lintver. Urejeno je veliko makadamsko parkirišče, potem pa sledi vzpon po stopnicah do Šikančeve zijavke. Pot traja 10 minut. Žal je na nekaj mestih polomljena ograja, zadnji del poti pa precej zaraščen, tudi zmajeva glava je odlomljena.


Kje jesti?

Solčavska panoramska pot vodi med kmetijami, kjer se lahko ustavite in pojeste domače dobrote. Vsaka kmetija ponuja sicer svoje specialitete (mlečni izdelki, marmelade, suhomesnati izdelki), a postrežejo tudi z enolončnicami, jabolčnimi zavitki in štruklji.


Pustolovščina za najmlajše

Če se na pot odpravljate z otroki, bo zagotovo dobrodošla informacija, da so na vseh postajah table s pastirčkom Krištofom. Navihan fantič vas vodi po sledeh njegovih izgubljenih ovčk po Solčavskem. Pastirček Krištof vam na vsaki točki razkriva delček zgodbe, zmaj Lintver pa pastirčku in vam nalaga naloge. Pomagajte pastirčku poiskati njegovih pet ovac. Na TIC-u v Centru Rinka povprašajte po nagradni igri.

Theme by BD